Çörek Otu İçeceği

Çörek Otu İçeceği
Çörek Otu İçeceği
Çörek Otu İçeceği çörekotu tohumlarının kavrulması ve bal ile karışımından oluşan o müthiş içecektir. Tadı rengi ve kıvamı kahveye benzemesine rağmen kahve değildir ve kafein içermez. Malezya'nın en popüler içeceklerinden biri olan çörek otu içeceği bütün aile bireylerinizin içmesi için uygundur. Ülkemize geldiğinde tadıp kahveyle olan farkını keşfedebilirsiniz.


13 yorum:

DERYA
nasıl hazırlanacağı bilgisi yok mu? Derya
24.9.12
DERYA
bir de süt arttırımı için çayının faydası olur mu? ben şimdiye kadar bir bardak suya 2 çay kaşığı koyup 5 dk kaynatıp süzüp içiyordum kaynayınca özelliği azalıyor içerisindeki faydalı yağlar uçuyor olabilir mi diye düşündüm. ne kadar doğrudur tespitim bilemedim... Şu yorumlarda bahsettiğiniz alfabetik sıraya göre kullanımından bahsetmişsiniz ancak ben sitede bulamadım link atabilirseniz sevinirim... Teşekkürler
24.9.12
Mustafa
Merhaba Derya,

Evet kaynayınca çörek otu birçok özelliğini ve faydasını kaybeder. Sadece buharından soluyarak fayda bulmak istendiğinde kaynamış suya konularak kullanılabilir.

Çayı ve kahvesi daha çok keyif amaçlıdır. Faydalı olabilir ancak çok az olacağını düşünüyorum. En etkin şekli tohumunu çiğneyerek veya öğüterek kullanmaktır.
24.9.12
Adsız
merhabalar hazırladıgım çörek otu macununu arasında 6 saat arayla üzüm çekirdegi ekstresi y le hapını kullansam zararı olurmu ? söylermısınız
25.11.12
Mustafa
Söylerim tabi :) Kullanabilirsiniz.
25.11.12
Adsız
adam adam adamın orjınalı sagoll (mustafa kardeşim )
26.11.12
Unknown
Selamun Aleykum,
Mustafa Bey, çörek otunu bir tatlı kaşığı sabahları çiğneyerek kullanmaya gayret ediyorum. Ancak benim tükürük bezleri maalesef aşırı çalıştığından doğru dürüst çiğneyip öğütemeden ağzım tükürük doluyor. Tam randıman alabildiğimi sanmıyorum. Öneriniz var mıydı bu duruma? Piyasadaki yağlardan sitede belirtildiği şekilde kullansam diyorum ama saf çörek otu yağını nasıl bulabilirim ki? Son olarak, öğüterek yesem;
* Günlük dozu bir bardak suya katsam içsem olur mu?
* Çiğnemek kadar fayda bulur muyum?
Sorularım biraz fazla oldu hakkınızı helal edin. Ayrıca böyle faydalı bir fikri hayata geçirdiğiniz için ayrıca teşekkür eder, herkese sağlıklı bir ömür dilerim.
Siracettin.
18.6.13
Mustafa
Aleykümselam Siracettin,

Olur, bahsettiğiniz şekilde de kullanabilirsiniz. Suya katmak şeklinde değilde öğüttüğünüz çörek otunu bir müddet ağzınızda bekletip sonra suyla yutarsanız daha iyi olur. Tükürük sindirimin ilk aşamasıdır. Ayrıca birtakım faydalı bileşenlerde direkt olarak kana karışmış olur ve ağız bakımını da faydası olur. Son olarak öğütmeden yutmanız durumunda sindiremeyeceğinizi de bilmenizi isterim.

Sizinde sağlıklı bir ömür sürmeniz dileklerimle..
18.6.13
Unknown
Mustafa Bey,
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Annem yakınlarda ciddi bir kalp ameliyatı geçirdi. Kalp damarlarından ve kalp kapakçıklarında biri değiştirildi. Şimdi nekahat döneminde iyi sayılır çok şükür. Bu durumda annem de çörek otu kullansa fayda bulur mu sizce? Elbette doktoruna soracak ama doktorun böyle bir soruya net cevap verme ihtimali düşük çünkü eğer tıbben çörek otunun bu durumda zararlı olduğuna dair bir bulgu yoksa, elinde bir araştırma sonucu filan olması lazım. Ki ben bu ihtimalin de çok fazla olduğunu sanmıyorum.
Siz de bu duruma uygun bir bilgi var mı acaba? Ne önerirsiniz?
Tekrar teşekkür eder, hayırlı günler dilerim.
21.6.13
Mustafa
Tekrar Merhaba Siracettin,

Çörek otunun birçok ilaç tedavisi ile birlikte kullanılabileceği ve tıbbi müdahalelerden sonra iyileşme sürecine de olumlu etkileri olduğu bazı kaynaklarda bildirilmiştir.

İnternet üzerinden yaptığım ufak araştırma sonucunda annenizin kalp kapakçıkları değişti ise bu mekanik veya biyonik kapaçıklar takılarak yapılmış olmalı. Yani şu anda annenizin vücudunda önceden ve ona ait olmayan donanımlar var demektir. Vücudunun bu yeniliğe tepkisini en iyi doktoru bilebilir.

Bu tepkiyi yumuşatmak için bazı bağışıklık sistemi baskılayıcıları veya kan sulandırıcı gibi ilaçları düzenli olarak kullanması veya bazı gıdalardan uzak durması gerekebilir. En azından bir müddet.

Çörek otu düzenli olarak kullanılmaya başlandığında tansiyon ve şekerde biraz düşüşler gözlenebilir. Ayrıca kan sulandırıcı etkisi de mevcuttur.

Bu kadar az bilgim ile ciddi bir sağlık konusu hakkında size bir öneride bulunmam olmaz. Hiçkimsenin çörek otundan mahrum kalmasını istemem ama bazı durumlarda "çörek otu kullanabilirsin" diyen kişinin bir uzman olması gereklidir.

Ama size bir kaç öneride bulunabilirim.

Dr. Ahmet Toptaş'a veya Dr. Mehmet Kılınç'a telefon ile ulaşmayı deneyebilirsiniz.

Veya doktorunuz anlayışlı bir doktor ise, bu linki paylaşarak

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=nigella+sativa+cardiac

çörek otunun kalp üzerinde yapılmış araştırmalarına ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Veya bu araştırmaları yazdırıp kendisine sunabilirsiniz. Linkini verdiğim bu site (pubmed) uluslar arası ücretsiz sağlık veri tabanıdır. Sağlık bilimleri konusunda yapılan uluslararası çalışmalar, yayımlanan makaleler, en son gelişmeler bulunmaktadır.

Rabbimden annenize şifalar vermesini diliyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
21.6.13
Unknown
Merhaba Mustafa Bey. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Annemi ziyaret ettim sağlığı ve iyileşme süreci çok şükür iyi gidiyor ama çörek otu ile ilgili tavsiyelerinizi tutamadım çünkü ameliyatı yapan doktora ziyaretim sırasında ulaşamadım. İnşallah gelecek sefere doktorla görüşebilirim.

Bu defa kendimle ilgili bir soru sormak istiyorum aslında. Peşinen söyliyeyim siteyi araştırdım ve cevap olabilecek bir bilgiye rastlamadım:)

Yaklaşık 7 yaşlarından beri Alopecia Areata ile mücadele ediyorum. Değişik form ve şiddetlerde bu durumla 2006 yılına kadar mücadele ettim en sonunda 2006 yılı Mart ayında saçlarımın tamamı döküldü ve takip eden çok kısa bir süre içinde de bütün vücudumu sardı. Yani son 7 yıldır Alopecia Universalis bir durumda yaşıyorum. Bunun dışında bağışıklıkla ilgili başkaca önemli bir hastalığım yok şükür. Sadece bilmiyorum ilgisi var mı ama, bir kaç yıl önce kontrole gittiğimde dahiliye uzmanı doktor çocukluğumda geçirdiğimi anlattığım sarılık hastalığı sayesinde Hepatit B'ye doğal olarak bağışıklık geliştirdiğimi söyledi. Yada buna benzer bir şey.

Soruma gelecek olursak, Alopecia Areata yada diğer formları ile çörek otu arasında mantıklı bir ilişki kuran bilinen bir araştırma var mı acaba? Sitenizi yakından takip ediyorum ve bu nimetin en önemli özelliğinin bağışıklık sistemini düzenleyici etkisinin olduğunu öğrendim. Buradan hareketle benim durumumdaki insanların da fayda sağlaması muhtemel gibi görünüyor. 7 Haziran 2013 gününden beri her gün 2 gram çiğneyerek tüketiyorum ve şimdilik bu açıdan bir fayda görmedim ancak başka faydalar elde ettim çok şükür:

* Migren ağrılarım çok çok azaldı,
* Sinirli bir yapım vardı, daha sakin olduğumu düşünüyorum.
* Tıbbi bir teşhis değil ama aşırı duyarlılık denen bir rahatsızlıktan şikayetlerim azaldı.

İnşallah 6 ay sonra sonuçları buradaki diğer arkadaşlarla yine paylaşmayı ümit ediyorum izninizle.

Bu kadar sizi meşgul ettikten sonra:)
Sonuç olarak,
Alopecia Areata ya da saç kıran ve çörek otu....

Hayırlı, sağlıklı günler dilerim.

Not: Henüz sitede rastlamadım ama acaba siz de çörek otundan sağladığınız faydaları bizlerle paylaşmayı düşünür müydünüz?
26.7.13
Mustafa
Merhaba Siracettin,

Öncelikle Anneniz için şifalar diliyorum Rabbimden. Allah size anne acısı, annenize de evlat acısı göstermesin ve ikinize de hayırlı sağlıklı uzun ömürler versin.

Çörek otuyla ilgili araştırmalar hızlansa da henüz yeterli değil. Her hastalık üzerine tek tek araştırma yapılamıyor. Çoğunlukla ciddi ölümcül olabilecek hastalıklar üzerine araştırmalar yapılıyor. Bunun bir nedeni de çörek otunun doğaya patentli bir ürün olması. Yani kimse çörek otu benim sadece ben satarım diyemiyor.

Bu nedenle hiç umudum olmayarak araştırmaya başlasam da sonuçları yüzünüzü güldürecek kapsamlı bir araştırmaya ulaşabildim.

2001 yılında Pakistan'da yapılan bir çalışmanın 246 sayfalık sonuç raporunu sizinle paylaşıyorum.

http://eprints.hec.gov.pk/1185/1/905.html.htm

İngilizcem pek iyi değildir ancak yine de çörek otunun fayda ettiğini anlamaya yeter :) Anladığım kadarıyla aşağıdaki raporda:

http://prr.hec.gov.pk/Thesis/905.pdf

Sayfa 44'de: Yüzlerinde Alopecia Areata olan 18-25 yaş aralığında 30 kişilik bir erkek gruba iki hafta boyunca ve günde iki kere ilgili bölgeye çörek otu yağı (nigella sativa oil) uygulanması neticesinde yüzde 90'ında hastalığın ıslah edildiğinden bahsediyor (Sayfa 57 Tablo 14).

Sayfa 76'da: Yine yüzlerinde Alopecia areata olan 20 vakada iki haftalık ve yine günde iki kez çörek otu yağının yüzeysel olarak uygulanması sonucunda iyi yanıt alındığını ve bütün hastalarda tekrar saç çıkışının başladığından bahsediliyor.

Bu çok sevindirici bir haber.

Şimdi siz ne yapacaksınız?

Günlük 2 gram çiğneyerek tüketmeye devam edin. Harici olarak yağını sürmeye gelince mümkünse bunda aceleci davranmayın.

Kalitesine güvendiğiniz bir markanın yağını temin etmeye dikkat edin. Çünkü çörek otu yağı hem üretim aşamasında hem raflarda bekleme aşamasında çok dikkat edilmesi gereken bir yağ. Hava ile temasında hemen oksitlenebilen faydasını yitirip ve bu temas uzadıkça da zararlı olabilen bir yağ türü.

Kaliteli bir yağ kullanabileceğiniz gibi tohumunu macun yaparak ta kullanabilirsiniz. Bu yol biraz meşakkatli olabilir ama daha güvenli ve etkili olacağı kanaatindeyim. Uygulayacağınız bölgeyi kaplayacak kadar çörek otu tohumunu iyice öğütün -kendiniz öğütün günlük- ve sonra fazla sulandırmadan macun kıvamına gelecek ve derinize tutunmasını sağlayacak kadar su ekleyin hepsi bu kadar. Suyunda kalitesi önemli mümkünse hazır su olsun ve önceden kaynayıp soğusun.

Siracettin, dilerim Rabbimden kısa zamanda umduğun faydayı bulursun.

Geçmiş olsun dileklerimle..
27.7.13
Adsız
merhaba bir yerden duydum çörek otunu öğütmeden beş dk. kaynatıp banyodan sonra bu suyla saçlara masaj yapınca saç dökülmesini durduruyormuş doğru mu acaba
11.1.14