Tamamlayıcı Tıpta Astım

Astım Spreyi
Astım Spreyi
Solunum yollarının mikrobik olmayan alerjik iltihaplanma nedeniyle daralmasına astım denir. Bu daralma solunum yollarının uyaranlara karşı aşırı duyarlılığı nedeniyle kasların kasılmasına, mukozanın şişmesine ve buradaki salgının artmasına bağlıdır.

Türkiye de 1,5 milyonu çocuk, 7 milyon astımlı olduğu bildirilmektedir. Hastaların öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma gibi şikayetleri olur. Nefes almak çoğumuz için doğaldır ancak astımı olanlar içinse rahat nefes bir ödül gibidir. Astım bronşlarda daralma ile nefes almayı zorlaştırır bazen de imkansız hale getirir. Birçok faktör astımı tetikler. Egzersizden, havadan alınan alerjenlere, stresten, bazı gıdalara kadar.

Amerika’da yapılan çalışmalar son 15 yılda astımlı hasta sayısında ciddi bir artış yaşandığını, tanılı hasta sayısının 20 milyona ulaştığını göstermektedir. Artıştaki en önemli neden ise gıda etkileridir; gıda alerjileri, gıda hassasiyetleri, yetersiz beslenme yada besin değeri düşük gıda tüketimine bağlı bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Gelin birlikte astımdan batı tıbbı tedavilerine yandaş tamamlayıcı tıp önerilerini inceleyelim.

Kişinin alerjisi olan gıdayı diyetinden çıkarmak; “alerjen” olarak en sık karılaştığımız gıdalar süt, süt ürünleri, deniz mahsulleri, buğday, hindi, tavuk, soya, tuzdur.

Astımı tetikleyen gıdalar olduğu gibi tedavi edenler de vardır.


Somon Balığı

İçerdiği omega 3 ile inflamasyonu azaltıp akciğer fonksiyonlarını düzenler ve egzersiz sonucu oluşan bronş daralmasını önler. Soğuksu balıkları da omega 3 yönünden zengindir.


Ispanak

Astım hastalarında magnezyum düşüklüğü saptanmaktadır. Ispanakta bol bulunan magnezyum orta düzeyde antihistaminik etki gösterir ve düz kas kasılmalarını önler. Ayrıca ıspanakta bulunan B vitaminleri stres yanıtını kontrol edip astım ataklarını azaltır.


Kırmızı Biber

Zengin C vitamini içeri ile inflamasyonu kontrol edip, astım bulgularını azaltır.


Soğan

Antiinflamatuar ve antihistaminik etkisi ile bronş daralmasını önler. Antioksidan özelliği ilede bağışıklık sistemini güçlendirir.


Çocuklarda Astım
Çocuklarda Astım
Nohut

Özellikle çocuklarda astım semptomları ve hırıltıyı önler. Astım ilaçları B6 vitamin metabolizmasını bozar bu nedenle vitamin B6 takviyesi gerekir, nohut sahip olduğu yüksek B6 vitamini ile doğal takviye sağlar.

Bununla birlikte; homeopatik alımı, boswellia kullanımı, vitamin C alımı, okaliptus buğu kullanımı, magnezyum alımı, gingko bloba kullanımı, vitamin E alımı ve rahatlama teknikleri (masaj vb.) ek yöntemlerdir.


Akapunktur Tedavisi

Bronş genişletme mukoza ödemini çözme, astım krizini giderme yada engelleme amaçlı kullanımı önerilir.


Kolon hidroterapi

Alerjen ajandan arınma amaçlı önerilmektedir.


Ozon Tedavisi

Majör ve minör otohemoterapi şeklinde kullanımı ile; bağışıklık sistemini güçlendirme, bronş spazmını göçme, antibakteriyal ve virostatik özelliği ile enfeksiyonu önleme amaçlı kullanımı önerilmektedir.


Dr. Sevil Özkan


Hiç yorum yok: