Varis hakkında bilgiler

Bacakta Varis
Bacakta Varis
Bacaklarınız nasıl? Bir ağrı ve yorgunluk hissi duymadan gününüzü tamamlayabiliyor musunuz? En sevdiğiniz sporu, günlük egzersizlerinizi, yürüyüşlerinizi ayak ağrısız yapabiliyor musunuz? Yoksa sizi rahatsız eden bozukluklar mı var? Bu sorulara vereceğiniz cevaba göre varisten şikayetçi olabilirsiniz.

Varis kadınların yüzde 40’ını, erkeklerin yüzde 25’ini etkileyen çok yaygın bir sağlık sorunudur. Bazıları bunu sadece göze hoş görünmeyen estetik sorunu olarak alırken, birçok kişi için bu yürümekte ve hareket etmekte büyük sorun teşkil eden bir durumdur bu.

Diz İçi Varisi
Diz İçi Varisi
Eğer bacaklarınız ağrıyor, şişiyor ve günün sonuna doğru giderek daha da ağırlaşıyorsa bir varis sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Yürürken ayakların ağırlaşması, gece ve sabah kalkarken kramp girmesi yada yatma saatlerinde şiddetli ayak ağrıları varisin diğer belirtileridir. Sorun sıcakla daha da arttığı için hastalar kış aylarında daha rahat yürür ve hareket eder.

Varis damarları derinin hemen altında olduğu için dikkatle bakılınca gözle görülür. Kalça kemiğinizin civarında, dizlerinizin ve bacaklarınızın özellikle iç bölümlerinde mavimsi damar ağları görürsünüz.



Diz Altı Varis
Diz Altı Varis
Gördüğünüz bu ince damarlar varis damarlarıdır. Biraz genişlemiş, yumrulu, mavi mor damarlarda görüyor musunuz? Geniş olanları hortum benzeri, ince olanlarsa ağ biçimindeki damarlardır. Varis damarlarının durumu ne olursa olsun, derdinize çare vardır. Varis tedavisi, basit ve ağrısız bir tedavidir ve çoğu zaman başarılı olur.

Varisle ilgili olarak gerçek olmayan birçok söylenti vardır. Bunların başında bunun nedenini dolaşım bozukluğuna veren düşünce gelir. Atalarımızın varis damarlarıyla ilgili hiçbir sorunlarının olmamasının nedeni hepsinin kan dolaşımının mükemmel olması değil, günlük yaşamlarında fazla ayakta durmak zorunda olmamalarıdır.


Varis nasıl olur?

Atar ve Toplar Damarlar
Atar ve Toplar Damarlar
İnsan vücuduna kan iki ayrı sistem tarafından taşınır. Atar damarlar ve toplardamarlar. Atardamarlar oksijen yüklü kanı kalpten vücudun en uç noktalarına kadar taşır, toplardamarlarsa karbondioksit yüklü pis kanın temizlenip oksijen yükleneceği akciğerlere yollanmak üzere kalbe geri taşır. Atardamar sistemi ile toplardamar sistemi arasında temel bir fark vardır. Kan kalbin pompalama gücü ve yer çekimi sayesinde atardamarlardan kolayca akar. Ne var ki toplardamarlardaki kan sadece kasların kasılmalarından doğan güç ile ve yerçekimini yenerek bacaklardan kalbe taşınır.

Toplar Damar
Toplar Damar
Şimdi toplardamar sistemine ve özellikle vücudun aşağı bölümündeki damarlara daha yakından bakalım. Sistem ikiye ayrılmıştır. Bunlar yüzeydeki ve derinlerdeki toplardamarlardır. Kanın yüzde 90’ını taşıyan derilerdeki toplar damarlar, kemiklere yakın ve adalelerin hemen altındadır. Bunları çıplak göz ile göremeyiz. Yüzeydeki toplardamarlar derinin hemen altındadır. Bu damarları görebilir ve onlara elle dokunabiliriz. Bu damarlarda büyük ve küçük varis damarlarıdır.

Büyük varis damarları topuktan bacağın içinden kasıklara doğru uzanır. Küçük varis damarları ise bacağın arkasından topuktan diz oyuğuna uzanır. Bu iki toplar damardan ağacın dalları gibi damar ağları çıkar. Her damarın ucundaki kapakçıklar, bacak kaslarının hareketiyle bacağın üst bölümlerine ve yüzeydeki toplardamarlardan derinlere giden kanın geri dönmesini engeller. Bu kapakçıklar normal işlev görmezse kan yüzeydeki toplardamarlarda birikir. Onları şişirir, bükülmesine ve ağrılara neden olur.


Varis Nedenleri

Yumru Varis
Yumru Varis
Varis aile bireyleri arasında sık görülen bir durumdur. Nedeninin yüzde 95’i kalıtsaldır. Aslında kalıtsallık varis hastalığı değil, damarların buna eğilimli olmasıdır.

Varisin oluşmasına neden olan diğer faktörler kazalar, aşırı fiziki zorlanma, doğuştan atardamar ve toplardamar fistülleri, tromboflebit ve damarın pıhtı ile iltihaplanması gibi nedenlerdir. Varis damarlarındaki bu rahatsızlık zamanla daha da kötüleşir. Bu nedenle en kısa zamanda tedavi edilmesi gereklidir.

Devamlı olarak ve uzun süre ayakta durmakta varise neden olur. Adalelerin uzunca bir süre rahat kasılamaması kan deveranını zorlaştırır. İşi icabı uzun saatler ayakta duranlarda varise çok sık rastlanır. Sıcak hava, durumu daha da kötüleştirir.

Diz Varis
Diz Varis
Şişmanlık durumun ciddiyetini arttıran diğer bir faktördür. Kilolar damarlara binen yükü ve basıncı arttırır, buda adalelerin kanı yukarı doğru itmesini zorlaştırır.

Hamilelik sırasında mevcut varisler kötüleşirken, hamilelikten sonra düzelen yeni varislerde oluşur.

Yaş ve hareketsizlikte varisi arttıran nedenlerdir.


Komplikasyonları

Diz Arkasında Varis
Diz Arkasında Varis
Varis damarlarındaki sorunlar tedavi edilmeden kendi kendine düzelmez. Aksine giderek ciddileşir. Üstelik varisli bir damar işe yaramayan gereksiz bir damardır. Sadece ağrı verip çirkin bir görünmeyle kalmaz, yakındaki damarlara da zarar verir. Tedavi edilmeyen varisin olumsuz sonuçlarından biride birçok komplikasyona neden olan kan dolaşımını yavaşlatması ve hatta durdurmasıdır.

Komplikasyonların başında varisli damarın aniden patlaması gelir. Varisli damara gelen bir darbe buna neden olabilir. Bacağın basınçla karşılaşması halinde de aynı şey olacaktır. Genellikle ağrısız olduğundan fark edilmese de çok ciddi hatta yaşamsal sonuçları olabilir. Bu acil bir durumdur. Bacak havaya kaldırılmalı ve damar üzerine baskı uygulanarak kanama durdurulmalıdır.

Flebit bir diğer komplikasyondur. Çevresi kızarıp şişer ve bacağın alt kısımlarında şiddetli ağrılar duyulur. Varisli damar kızarır, sertleşir ve bir tel gibi gerilir. Küçük varis damarını etkisi altına almadığı sürece çok tehlikeli değildir.

Flebit Varis
Flebit Varis


Varis Nasıl Tedavi Edilir?

Varis İğne Tedavisi
Varis İğne Tedavisi
Varisin saptanması sonucu doktor tedavi ile ilgili önerilerde bulunur. Bazı hallerde damara bazı kimyasallar verilerek, damar dokusu sertleştirilir. Bu genelde komplikasyona neden olmayan basit ve acısız bir yöntemdir. Haftada bir kere doktor nezaretinde sertleştirici özelliği olan iğne yapılarak uygulanır.

Bu katılaşma işlemi varisli damarı nasıl etkiler? Damara enjekte edilen sıvı iltihaplanmaya neden olur. Damar sertleşir ve devre dışı kalır. Kan zorlanarak bu damarı terk eder ve kendine başka bir yol bulur.

Damarın bağlanıp çıkarılması diğer cerrahi müdahale yöntemidir. Bu müdahale hastanede yapılır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ameliyat lokal anestezi altında yapılır. Büyük varis damarı kasıktan ve dizden olmak üzere iki uçtan bağlanır. Sonra özel bir aletle damar çıkartılır.

Diz Altı Varis
Diz Altı Varis
Varis olmaması için bacağın aşırı sıcakta tutulmaması, yüzme gibi yumuşak sporların yapılması ve gerekirse varis çorabı giyilmesinde fayda vardır. Varisten yakınanlar kan deveranını zorlaştıran topuklu yada tamamen topuksuz ayakkabılar giymekten kaçınmalıdır.

Ayak tabanında uzunlamasına olan kemerin altında damarların toplandığı bölge, atılan her adımda baskı altına girer. Az topuklu ayakkabılar kanı kalbe gideceği yolda damarlara güç verir. Varisli damarlara aldırmazlık etmek doğru değildir. Hiçbir ağrıya neden olmasa da bu durum zamanla bazı sorun ve komplikasyonlara neden olabilir. Modern metotların kullanıldığı günümüzde varislerinden yada onların neden olduğu rahatsızlıklardan kolayca kurtulmak mümkündür.


36 yorum:

Adsız
Ya bende varis var :( yaş 21 ama ağrı...vs hiç yok sıkıntı yok sırf görünt.. Açıkcası fazla takmıyorum ama orada a olmaya devam etmesin diyorum. Doktor yolu görünüyor demek bana. Hangi ppolikiniğe gitmek gerekiyor ki bunun için? Kim ilgileniyor? ciltçiler mi?
4.12.09
Adsız
KALP DAMAR CERRAHISINE GIDECEKSINIZ
DIYE BILIYORUM
17.9.13
Adsız
benim bacagimda varis var ne yapmam gerekli
7.6.14
Adsız
kulak brun boğaza görüneceksiniz.geçmiş olsun.
6.8.12
Unknown
Bu yorum yazar tarafından silindi.
3.3.17
Adsız
MERHABA BABABIN İKİ BACAGINDADA VARİSLER VAR BABAMIN AYAGINA HERGÜN ÇÖREK OTU YAGINI SÜRSEK FAYDASI OLURMU.VEYA NASIL Bİ TEDAVİ UYGULAYALIM.


28.11.12
Mustafa
Her gün 2 gram tohumun çiğneyerek veya öğüterek tüketmesini sağlayın. Bu daha çok etkilidir ve bütün vücuduna faydalıdır.
29.11.12
Emine Akın
Ne tohumu
6.11.16
Unknown
kalp ve damar cerrahisine gitmeniz gerekiyor...
28.5.13
çiğdem
Merhaba... Iki haftadır gece yattığım anda şiddeti kesilmeyen ağrılar çekiyorum bugün farkettim ki bacaklarımda varisler çıkmaya başlamış en doğru yöntemin doktora gitmek olduğunu biliyorum ama gidinceye kadar bu ağrıları dindirebilecek bi ilaç yok mu? Ben geceleri uyuyamaz hale geldim hiç olmazsa bir gece rahat uyku çekmek istiyorum :(
14.7.13
Unknown
Ameliyat olun benim gibi
2.7.16
Adsız
Merhaba benim iki bacağimda ileri derece varis var doktora gittim ameliyat amaliyat olmam gerekiyormuş bende önemsemiyorum bu hastalıgın tehlikesi varmı
6.9.14
Adsız
Merhaba benim iki bacağimda ileri derece varis var doktora gittim ameliyat amaliyat olmam gerekiyormuş bende önemsemiyorum bu hastalıgın tehlikesi varmı
6.9.14
Adsız
hemen doktora görünün ilerledikce daha beter oluyor ben erkenden ameliyat olmadigim icin cok pismanim
21.10.14
Adsız
Benim de varislerim var doktora gittim film çekildim ilaç verdi ama pek faydasi olmadi.Varislerimde ağrı olmuyordu simdi sancı oluyor neden acaba?
17.1.15
tr
Benimde varisim var agri yapiyor doktora gittim dis varis dediler ilac verdi kullanmiyorum acaba ilerde sorun olurmu
1.3.15
Unknown
Slm ben variz ameliyati olali tam bir hafta oldu bence bir cerraha git ve ameliyat ol su an çok iyiyim
2.7.16
Adsız
Bendede varis var kilcal damarlar cok gebeiyim en kotusude vebikini bolgesinde cikmis neyapmaliyim
10.3.15
Adsız
Varis ciddi bir sorun
23.5.15
Adsız
doxium denen bi ilaç var bire bir varise
5.7.15
Adsız
İleri derecede doxium da kan sulandırıcı da yetersiz oluyor
6.8.17
gizem
20 yaşındayım damarlarim ayakta kalinca yuruyu ve sisiyo çok belirginlesiuo bazen ağrı oluyo sanki ayagim agirlasiyo daha bu yazda boyle olması cok canimi sıkıyor doktorm bi krem verdi ama gecirmedi sanieim bende kalp damara gidicem :(
16.8.15
Kartal Sahin
Sirke ve soğan suyu iyi geliyor varise özellikle kan köy ulaşmasında miktarını iyi ayarlamak lazım.. Su
27.2.16
Unknown
nasıl kullanılacak sirke ve soğan suyu,lütfen biraz bilgi
24.5.17
Unknown
Nasıl kullanılacak sirke ve soğan suyu,kesin fayda sağlarmı lütfen bilgi.
24.5.17
Başak
Merhaba,yaklaşık 7 aydır çörek otunu tavsiye ettiğiniz şekilde 2 gr olarak sabah aç karna çiğneyerek kullanıyorum birçok şeye iyi geldiğini hissettim fakat çok az bir etki bu. Daha fazla etki veya tedavi için miktarı artırmalı mıyım?
1.5.16
Murathan
Başak hanım çörek otunu nasıl kullanıyorsun bize de tarif eder misin
2.5.16
Unknown
Ameliyat olun ben oldum kalp damar cerrahi na gidin
2.7.16
Unknown
Ameliyat olun ben oldum kalp damar cerrahi na gidin
2.7.16
Adsız
Çörek otu yağını için ve varisli bölgeye sürün yaşar beyin dediğ gibi ameliyat daha iyi ameliyattan sonrada çörek otu yağını içip varisli bölgeye sürün
15.7.16
Unknown
Merhaba benim bacağımda varis var köpük tedavisi olunca bi daha cıkmıyormuş ama güvenemiyorum yaptıran var mı acaba?bana yardımcı olur musunuz?
20.8.16
Murathan
Kaç tane doktora gittim bişey yok dediler arkadaş bacaklarım simsiyah oldu şimdi bacaklarımdan çalışırken zorlanıyorum rahat yürüyemiyorum başka insanlar bu hastalıktan emekli olan var
25.5.17
Adsız
Ben de var varis sorunu Kalp damar cerrahisine gittim.İlaç kullanıyorum özellikle yaz döneminde kışın ara veriyorum.Doxium 1000 mg lık günde 1 defa alıyorum.Araştırmanızı tavsiye ederim ilerlemiyor.Daha önce gittiğim doktorlar çok büyüdüğünde ameliyatla alınacağını söylediler.Aksine bu doktor da ilerlemesini durduralım ameliyatlık olmasın dedi.
13.9.17
Unknown
varize doğal çözüm sarı kantoron yağı kullanın faydasını gğreceksiniz
1.11.17
Murathan
Mustafa bey nerden bulabiliriz kantoron yağını
1.11.17
Unknown
Murathan Murat bey TEL.05063224627.Arayın yardımcı olalım Kardeş.
2.11.17