Dişte zirkonyum implant ve lazer hakkında bilgiler

Güzel bir gülümsemeyle başlar her şey ve iletişimin kusursuz serüveniyle ilerler… Sizde sağlıklı ve estetik dişlerle gülümsemenin ışıltısını fark edenler arasında yer alın ve iletişimin keyfine tam anlamıyla varın! Bu açılım üzerine çalışan, güzel bir gülümsemenin 3 duyuyu olumlu etkileyeceğini çok iyi bilen Diş Hekimi Adnan Adalı ile diş hekimliğinde estetik zirkonyum kaplamalar, lazer ve implant üzerine konuştuk.


Zirkonyum üstü full estetik porselen kronları tanımlar mısınız?

Zirkonyum Kaplama, Zirkon, İmplant
Zirkonyum Kaplama
Zirkon, doğada bulunan değerli bir taştır. Gerçek zirkonun çok pahalı olması nedeniyle, altın ve gümüşlerde genellikle sentetik zirkon kullanılıyor. Son yıllarda gerçek zirkon, metafiziksel ve psikolojik etkilerine inanılan taşlar arasına girmiştir. Bu etkiler ince ve kalın bağırsak hareketlerine faydası, uyumayı kolaylaştırması, zihni kuvvetlendirmesi, duygusal dengeyi sağlaması gibi etkiler olarak tanımlanıyor.


Artık diş hekimleri arasında “zirkon” kullanımı hız kazanacak gibi görünüyor…

Günümüzde diş hekimlerinin ve hastaların yüzünü güldüren zirkon üstü porselenler hem çok estetik olmaları hem de kırılmaya karşı çok dirençli olmaları nedeniyle çok yaygın olarak kullanılıyor. 2 – 3 diş eksikliğinde yapılan köprülerde bile, eğer yeterli kalınlık sağlanabiliyorsa, güvenle kullanılabilir.


Peki zirkonu estetik açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?

Metal destekli porselenlere oranla çok daha estetik ve doğal. Işığı, gerçek dişe en yakın şekilde yansıtırlar. Metalli porselenlerin çok nadir de olsa alerji yapma ihtimalleri olmasına karşılık, zirkon porselenler son derece doku dostudur. En büyük dezavantajları pahalı olmaları.


Zirkon hangi tedavi biçimlerinde uygulanıyor?

Zirkon, diş eksikliklerinde kullanılabildiği gibi, çapraşık dişlerin, özellikle de ön dişlerdeki bozuklukların istenildiği şekilde düzeltilmesine olanak veriyor. Çapraşık dişler aşındırıldıktan sonra zirkon üstü kronlar, hastanın dileğine en yakın bir şeklide hazırlanıp aşındırılmış dişlere yapıştırılıyor. Ayrıca implantlar üstüne de zirkon üstü porselen kronlar ve köprüler uygulanabiliyor.


Lazer tedavi sisteminden söz eder misiniz?

Diş Lazer, İmplant
Diş Lazer Uygulaması
Tıbbın birçok dalında kullanılan lazer tedavi sistemleri, son yıllarda diş hekimliğinde de kullanılmaya başladı. Halk arasında “lazer dolgu” olarak bilinen işlem; gerçek lazerle değil, mavi bir lamba veya LED ile elde edilen mavi ışıkla beyaz dolguların sertleştirilme işlemidir. Gerçek lazer tek renkli, düz ve enerji taşıyan bir ışın demetidir. Bu yöntemin alışma prensibi lazer enerjisinin dokular arası bağları çözmesidir.


Diş hekimliği lazerleri nerelerde kullanılır?

  • Çürük temizlemede (Hastaların yüzde 85’inde iğnesiz)
  • Sallanan dişlerde (iğnesiz)
  • Diş eti tedavilerinde (iğnesiz)
  • Apse tedavisinde (iğnesiz)
  • Dişlerin boyunu uzatmada (iğnesiz)
  • Diş eti ameliyatlarında (iğnesiz)
  • Dişlerin soğuk sıcak hassasiyetini gidermede (iğnesiz)
  • Gömülü dişlerde kemiği kaldırmada
  • Aft ve uçuk tedavisinde (iğnesiz)
  • Dil ve dudak bağları kesmede (iğnesiz)
  • 2. implant ameliyatlarında (iğnesiz)


İmplant nedir?

İmplant, Diş Ekme
İmplant
Diş hekimliğinde çok yaygın olarak kullanılan implantlar, her türlü diş eksikliğinde kullanılabilen, titanyumdan yapılmış vida benzeri suni köklerdir. Bu suni kökler ağza yerleştirildikten ve alt çenede 3 – 4 ay, üst çenede 5 – 6 ay beklenerek çene kemiğine kaynaşma sağlandıktan sonra üst yapı implanta monte edilir. Daha sonra sabit porselen veya hareketli bir protez yapılarak hastanın tedavisi bitirilir.


İmplant üstü porselen kron ve köprülerin avantajı nedir?

İmplant üstü porselen kron ve köprülerin en büyük avantajı, boşluğun önündeki ve arkasındaki salam dişlerin aşındırılması ve kaplanmasına gerek olmayışıdır. Boşluğa yerleştirilen implantlara monte edilen porselen kronlar son derece estetik bir şekilde diş eksikliğini gideriyor. Tamamen dişsiz ağızlara da implant sayısı fazla tutularak tam ağız sabit köprüler yapılıyor yada alt çeneye iki, üst çeneye dört implant konularak bunlara monte edilen girip çıkmalı bir protez (takma diş) yapılması da mümkün.


İmplant ameliyatları hasta için acı verici ve zor mudur?

İmplant ameliyatları, halk arasında düşünüldüğü gibi zor ameliyatlar değil, lokal anestezi altında yapılıyor. Gelişen implant teknolojileri, implant başarı oranını çok yükseltiyor. Yani dişsizlik artık eskisi gibi korkulu rüya olmaktan çıkıyor.


Hiç yorum yok: