Gebelik ve diş sağlığı hakkında bilgiler

Hamilelik, Gebelik, Diş Sağlığı
Gebelik ve Diş Sağlığı
Hamilelik tüm organlarda önemli değişikliklere neden olmaktadır. Hamilelik döneminde oluşan en önemli farklılıklar değişmiş hormonal aktivitenin bir sonucu olarak kan ve kalp damar sistemlerinde oluşmaktadır.


Anne adaylarında ne gibi diş ve diş eti sorunları yaşanabilir?

Hamilelikte annenin hormon dengesizlikleri nedeniyle dişetlerinde gingivitis (kanama ile seyreden dişeti iltihabı) tablosu görülebilir. Ayrıca hamilelikte oluşabilecek diğer rahatsızlıklar nedeniyle ağız diş sağlığının ihmal edilmesi sonucunda anne adayı diş çürükleri açısından risk altında olabilir. Uzun süren mide bulantıları sonucunda ağız içi asit dengesinin değişmesi sonucunda dişlerde çürük ve aşınma riski artar. Bu nedenle anne adayı hem dişeti hem de dişlerin sağlığı açısından ağız ve ediş temizliğine büyük önem vermelidir.

Anne adayının kendi ağız diş sağlığı dışında doğru beslenmesi bebeğin doğru gelişimini etkilemesi açısından önemlidir. Dişler hamileliğin ilk aylarından itibaren gelişmeye başlar. Bu nedenle hamilelik döneminde oluşabilecek beslenme yetersizliği ve geçirilen enfeksiyonlar dişlerde doku zararlarına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik dönemindeki kişi beslenme niteliğine ve ağız diş sağlığına önem vermelidir.


Hamilelikte özellikle ilaç kullanımı hakkında ne söylenebilir?

Diş hekimleri hamile hastalarına ilaç yazmadan önce riskleri ve faydalarını iyice değerlendirmelidir. İlacın tipi ve dozu yanı sıra hamileliğin dönemi de göz önünde bulundurulmalıdır. Hamilelikte ilaç kullanımının dişleri de etkileyebilecek en riskli dönemi ilk üç aydır. İkinci 3 ay (4, 5, 6’ıncı aylar) tedavi ve ilaç kullanımında anne ve bebek sağlığı için daha uygundur. Üçüncü 3 ay ise travmatik tedaviler açısından risk taşır.


Riskten kastedilen nedir?

Erken doğum.


Diş tedavileri için en uygun zaman nedir?

İlk trimesterde acil durum oluştuğunda hastanın doktoruna danışmalı tedavi şeklini ve aşamalarını paylaşmalıdır. Acil tedaviye ihtiyaç duyulmadıkça isteğe bağlı tedaviler yapılmamalıdır. İkinci üç ay diş tedavileri için en uygun zamandır. Tedavi planı hamileliğin ilerleyen dönemini ve doğum sonrası oluşacak potansiyel problemlerin ortadan kaldırılmasını içermelidir.


Diş radyografilerinin sakıncaları var mıdır?

Evet bazı sakıncaları vardır. Hamile bayanlarda bunun yapılması kaçınılmaz olduğu durumlarda radyasyonun dozu ve hamileliğin dönemi göz önünde tutulmalıdır. Çok gerekli ise ikinci üç ayda kurşun önlük kullanılarak yapılmalıdır. Özetle hamilelik sürecinde anne adayının doktoru ile iletişim için de tedavinin potansiyel riskleri değerlendirilerek gerekli tedavi ve ilaçlar bunlara ihtiyacı olan hastalardan esirgenmemelidir.


Diş Hekimi
Huriye ÖZDEMİR


Hiç yorum yok: