Çörek Otunun Faydalı Etkileri

Çörek Otunun Faydaları ve Bağışıklık Sistemi
Çörek Otunun Bağışıklık
Sistemine Faydaları
Çörek otu inanılmaz bir şekilde bütün hastalıklara şifa olabiliyor. Peygamber Efendimiz Aleyhisselatuvesselam bunu asırlarca önce bildirmesine rağmen çörek otunun kıymeti daha yeni yeni anlaşılıyor. Bütün araştırmalar ve deneyler hep aynı sonucu veriyor. Çörek otu hakikaten ölümden başka her şeye faydalıdır.


AİDS


Son zamanlarda AİDS için yapılan çörek otunun faydaları konusundaki çalışmalar, bitkinin doğal katil hücre aktivitesini arttırırken aynı zamanda yardımcı ve bastırıcı t-lenfosit hücre miktarını da olumlu etkileyerek, bağışıklık sistemi üzerinde meydana getirdiği inanılmaz faydalı sonuçları gözler önüne sermiştir.


Alerji


Alman bilim adamları aralarında alerjik burun iltihabı, astım ve egzama belirtileri gösteren yüzü aşkın alerjik hasta üzerinde uyguladıkları çörekotu tedavisi sonucunda çörek otu yağının anti-alerjik etki göstererek terapötik etkisinin olduğu sonucuna varmışlardır.

Hindistan’da yapılan bir araştırma ise çörek otundaki nigellon bileşiğinin anti-histaminik etki göstererek histamin salgılanmasını baskıladığı görülmüştür.


Antioksidan Etkisi


Journal of Clinical Psychology in Medical Setting Dergisinde bilim adamlarının karbontetraklorid ile deneysel olarak toksisite oluşturulan farelerin çörekotu yağıyla beslendikleri takdirde bitki yağının anti oksidan etki göstererek denek hayvanlarının toksin etkilerden korunduğuna yer vermiştir. Drug and Chemical Toxicology Dergisinde benzer bir araştırmaya; yani çörek otu yağında anti oksidan maddelerin bulunduğuna yer vermiştir.


Bağışıklık Sistemi


Amerika’da bilim adamları yaptıkları araştırmalar sonucunda bitki tohumlarının bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etkisi olduğu ortaya koymuşlardır. Denekler tarafından günde alınan 2 gr. çörekotu, deneklerde yardımcı T-lenfosit, baskılayıcı T-lenfosit ve doğal katil hücre sayısını artırıcı etki göstermiştir.

Başka bir araştırmada uzmanlar ise bitkinin bağışıklık sistemi hücreleri üzerinde uyarıcı etkisi olduğu sonucuna varmışlardır.


Bakteriler


Mısırlı uzmanlar Gr (+) ve Gr (-) bakteriler üzerinde yaptıkları çalışmalarda bitkinin bazı bakteri türlerine karşı anti-bakteriyel etki gösterdiği bildirmişlerdir.


Böbrek


Ezher Üniversitesinden bilim adamları kemoterapide kullanılan bir ilaç olan doksorubisin verdikleri ve çörekotu ile besledikleri farelerde, bu ilacın yan etkisi olabilen nefrotoksisitenin yani böbrek üzerindeki zehirleyici etkinin görülmediği ve çörek otunun vücudu bu ilacın yan etkilerinden koruduğu sonucuna varmışlardır.


Diyabet


100. Yıl Üniversitesi bilim adamları deneysel olarak Streptozocin enjekte ile diyabet oluşturdukları ve çörek otu yağı ile besledikleri farelerde, çörek otu yağının anti-diyabetik etki göstererek kan şekerini düşürdüğünü ve insülin salgılanmasını artırdığını gözlemlemişlerdir. Yine aynı üniversitede tavşanlar üzerinde yapılan aynı deneyde aynı sonuca varılmış, bununla birlikte çörek otunun tavşanlardaki damar sertliğine de faydalı etkileri görülmüştür.

Fransa da ve Japonya da fareler üzerinde yapılan iki çalışmada çörek otunun kısmen de olsa insülin salınımını uyardığı sonucuna varılmıştır.

Hindistan da diyabetik fareler üzerinde yapılan bir araştırmada çörek otunun antioksidan etkisinin diyabetik komplikasyonları kontrol altında tuttuğu sonucuna varılmıştır.

Kanada da fareler üzerinde yapılan bir çalışmada ise çörek otunun azda olsa iştah ta azalma meydana getirdiği ve hücrelere gönderdiği iki önemli sinyal ile insülin hormonu reseptörlerine uyum sağlanmasını zorlayarak, insülin duyarlılığını artırdığı sonucuna varılmıştır.


İltihap


İngiltere King’s Üniversitesinden bilim adamları yaptıkları çalışmalar sonucu çörek otundaki uçucu yağların anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel ve anti-inflamatuvar etki göstererek bazı mikropları yok edip aynı zamanda iltihap önleyici bir özelliğe sahip olduğu sonucuna varmışlardır.


Kalp ve Damar


Suudi uzmanlar, deneysel olarak kandaki homosistin seviyesini yükselterek, kalp ve beyin damar sistemlerini bozdukları fareler üzerinde uyguladıkları çörekotu tedavisin homosistin ve diğer toksik maddelerin düşmesine neden olduğu tespit etmiş, bununda kalp-damar sistemi için faydalı olduğu sonucuna varmışlardır.


Kanser


Etno Medicine dergisinde; bir araştırmaya göre çörek otu tohumundan elde edilen etanolün bazı kanser hücreleri üzerinde anti-kanserojen etki gösterdiği ve bağışıklık sistemi üzerinde uyarıcı ve aktifleyici etkisi olduğu yayımlanmıştır. Yine aynı dergi bitkinin Timokinon bileşiğinin deneysel olarak fankoni ve kanser oluşturulan farelerde terapötik etki gösterdiğini yayımlamıştır.

Başka bir araştırmada ise çörek otu kullanan kanserli hastaların kan ve doku testlerinde; kullanmayanlara nazaran daha fazla antikor ve lenfosit hücre tespit edilmiştir. Cancer Dergisi ise deneysel olarak tümör oluşturulan hayvanlar üzerinde, çörek otunun hücre DNA hasarlarını onararak tümör gelişimini durdurduğuna yer vermiştir.

Bir başka araştırmada çörekotu özünün meme - göğüs kanseri, prostat kanseri ve cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlatmayı başararak anti-kanser ve anti-tümör etki gösterdiği ortaya konmuştur.

Amerika Kanser Araştırma Laboratuvarında, saf çörekotu yağı tümör tedavisinde denenmiş ve olumlu sonuç alınmıştır. Bununla birlikte bitki kimyasal tedavide görülen yan etkileri göstermemiş ve kemik iliği oluşumunu da uyararak iki katına çıkarmıştır.


Kan Sulandırıcı Özelliği


Suudi uzmanlar, çörek otlu un ile besledikleri farelerde kanın pıhtılaşmasında yer alan maddelerin arttığı ancak bulunla birlikte kanın pıhtılaşma zamanının uzadığı sonucuna varmıştır. Ayrıca şu çalışmada çörek otunun antitrombotik aktivite gösterdiği ve pıhtı oluşumu süresini geciktirdiğinden bahsedilmiş.


Karaciğer Kanseri


Sri Lankalı bilim adamları deneysel olarak dietilnitrozamin ile karaciğer kanseri oluşturdukları fareler üzerinde yaptıkları deneyde çörek otu karışımı ile beslenen farelerin diğer farelere göre; bu kanserojen maddeden daha az etkilendiklerini görmüşlerdir. Aynı deneyi karbon-tetraklorit adında başka bir zehir kullanarak gerçekleştiren Dr. El-Ğamidide aynı sonuca ulaşmıştır.


Kolon Kanseri


Mısırlı Uzmanlar, deneysel olarak kolon kanseri oluşturmak için ilaç verdikleri farelerin bir kısmını 14 hafta boyunca çörekotu yağı ile beslemişlerdir. Deneyin sonunda çörek otu yağı ile beslenen farelerin bu ilaçtan etkilenmeyip, kolon ve kolonla birlikte aynı zamanda karaciğer ve böbreklerinin de etkilenmediğini görmüşlerdir.


Mantar


Pakistanlı bilim adamları deneysel olarak kandida enfeksiyonu bulaştırılan fareler üzerinde çörek otunun anti-fungal etki göstererek kandida albikans mantar türü gelişimini etkili bir biçimde sekteye uğrattığı ortaya koymuşlardır.


Meme Kanseri


Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan bir çalışmada çörek otunun göğüs kanseri hücrelerini yavaşlatmadaki etkisini ortaya koymuşlardır.


Mide Kanseri


Avrupa da yapılan bir çalışmada çörek otunda bulunan timokinon bileşiğinin farelerde mide kanserini önleyerek güçlü bir anti-oksidan olduğu ispatlanmıştır. Yine başka bir çalışmada çörekotunun mideyi tahrişlerden koruduğu da görülmüştür.


Nefes Darlığı


Riyad'lı uzmanlar ve Dr. Cilani yaptıkları ayrı deneyler sonunda aynı sonuca varmışlardır. Sonuçlar çörek otunun nefes borusunu açıcı ve adalelerini gevşetici ve ayrıca solunum yolu iltihaplarına da faydalı olduğunu göstermiştir.

Son yıllarda yapılan deneyler, çörek otunda bronşları genişletici, anti bakteriyel, kan basıncını kontrol edici ve safra ifrazatını artırıcı özellikler olduğunu göstermiştir.


Romatizma ve Eklem Hastalıkları


Pakistanlı bilim adamları çörek otunun vücutta nitrik oksit üretimini baskıladığı ve bu sayede romatizmalı kişilerde mafsal iltihabını kısmen de olsa giderdiğini ortaya koymuşlardır. Dr. El-Ğamidi’ye göre bitkinin yağının ve özellikle Timokinon bileşiğinin romatoid artrit gibi iltihaplı eklem rahatsızlıklarını hafifletmede ve yatıştırmada bir etkisi bulunmaktadır.


Tansiyon Yüksekliği ve Kolesterol


Kazablankalı uzmanlar günlük 1 mg. Çörekotu özütü uyguladıkları fareler üzerinde, çörek otu özütünün tansiyon ilaçlarına nazaran daha etkili bir biçimde tansiyonu düşürdüğü ve diüretik etki göstererek idrarı artırdığı sonucuna varmışlardır. Yine aynı uzmanlar on iki hafta süresince günlük 1 mg. Çörek otu yağı ile besledikleri farelerde bitki yağının kolesterol, trigliserit, kanda şeker miktarı ve hemoglobin sayısını olumlu yönde etkilediği sonucuna varmışlardır. Burak Eriçek ise yaptığı deneylerde aynı sonuca varmış ve çörek otu denek tavşanlarında kolesterol oranını 4 hafta içerisinde yarı yarıya düşürmeyi başarmıştır.


Sitomegalo


Medikal Bağışıklık Dergisi deneysel olarak sitomegalo virüsü enfekte edilmiş farelerde çörek otunun çeşitli faydaları ve anti-virüs etkisi sayesinde; vücudun, virüsün neden olduğu CMV enfeksiyonuna karşı direnç gösterdiğine yer vermiştir.


207 yorum:
« İlk ‹ Önceki 201 – 207 / 207
Adsız
Selamualeyküm,

Benim sol kolumda sinir damarlarim iltihaplanmis ve sinirler ve kaslar zedelenmis denildi cünkü elimdeki iki parmagim cansiz ve diger ikiside uyusuk. Sinirlerin kendini yenilemesi cok uzun sürer denildi cörek otunun buna da faydasi varmidir? Cigneyerek 2 gram mi kullanmaliyim? Tesekkürler
17.9.17
Adsız
Selamualeyküm ,

Almanyadayim zaman sinir kliniginde arastirdilar Emar cekildi boyunda fitik yok sinir suyunda ve kökünde iltihap yok fakat elim ve kolum yanarak ignelenerek agriyor teshis Tam konamadi soru isareti var yinede kortison tedavisi ve sinir agrilari icin birkac cesit hap kullaniyorum aceba sinirler yeniden yapilanmasinda cörek otunun faydasi olurmu? Yanitlayabilirseniz cok sevinirim. Allah razi olsun .
17.9.17
Mustafa
Ayelkümselam,

Pathologie-Biologie'nin Haziran 2013 sayısında yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada çörek otunun zarar gören sinirlerin iyileşmesinde yardımcı olabileceği ortaya konulmuştur. Sinirlerde oluşan hasar sonrası çörek otunun sinirleri koruduğu ve sinir hücrelerinin ölümünü azalttığı sonucuna varılmıştır. Çörek otunun sinir rejenerasyonda (yenilenmesinde) rol oynayabileceği ancak ne kadar etkili olduğu konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu bildirilmiştir.
17.9.17
Kyani
Teşekkür ederiz bilgilendirme için.
13.3.18
Unknown
Çörek otunu yatrken bir cay kaşifi çiğneyerek yiyiorum iki gündür tansiyonum yükselmeye başladı neden anlamadım on beş oldu tansiyon
28.3.20
Unknown
Yaş kırk dört bayanım ve hormon takviyesi kullanıyorum yumurtalık ve rahim alındığı için ilaç etkileşimi olabilir mi
28.3.20
Unknown
Merhaba, annemin kalp ana damarlari biri %100 digeri %80 tikalive doktor riskli diye ameliyat etmedi, Allah ne kadar omur verdiyse yasasin deyip eve gonderdi. Sorum şu ; acaba corek otu yaginin kalp damarini acma ozelligi olabilir mi ve kullandigi tansiyon seker kan sulandirici ve kalp ilaclariyla kullaniminda bir zarari olur mu ?
12.5.20
« İlk ‹ Önceki 201 – 207 / 207