Doğum sonrası anne-bebek hakkında bilgiler

Doğum Sonrası Anne Bebek
Doğum Sonrası Anne Bebek
Yeni doğmuş bir bebek. Adeta bir mucize. Hem de oluşumuna katkıda bulunduğunuz bir mucize. Aylar süren hamilelik ve doğum sarsıntısı artık geride kaldı. Şimdi bir annesiniz. Bebeğinizin doğduğu andan itibaren bakıma ihtiyacı vardır. Artık her yönüyle size bağımlı olan bir yaşam başlamıştır. Ona nasıl bakacaksınız? Bir anne olarak sorumluluklarınız nelerdir?

En önemli işiniz onu beslemektir. Yeni doğan çocuk için anne sütü en ideal en bulunmaz besindir. Anne sütü ile beslenmenin bebek için sayılamayacak kadar çok yararı vardır. Sağlıklı bir annenin sütünde yeni doğan bir bebeğin büyümesi için gerekli olan her türlü besin ve bebeği hastalıklara karşı koruyan antikorlar vardır. Emzirmek anne içinde yararlıdır. Anne sütü temiz ve sağlıklıdır, masrafsızdır ve bebeğiniz her istediğinde hazırdır.

Sütünüzün devamlı olmasında bebeğinizin de katkısı vardır. Vücudunuza süt üretme emir ve uyarısını veren dürtü bebeğinizin emme hareketidir. İlk olarak gelen süt ince ve suludur. Bu süte kolostrum yada ağız sütü denir. Ağız sütü yeni doğan çocuklar için son derece yararlıdır. Bir yandan bebeği beslerken öte yandan onu hastalıklardan koruyan bir özelliğe sahiptir. Bebeğinizin emişi birkaç gün içinde gerçek sütü de getirecektir.

Emziren bir anne olarak sizde iyi gıda almaya ve sulu şeyler içmeye özen göstermelisiniz. Gevşemeye çalışın, rahat olun, olabildiğince dinlenin. Çocuğunuz için sağlıklı ve güçlü olun. Bazı anneler emzirmek yerine mama vermek zorunda kalabilirler. Emzirip emziremeyeceğinizi size doktorunuz söyleyecektir. Eğer çocuğunuz biberonla beslenecekse bunun en güvenli şeklini öğrenmelisiniz.

Süt tozunu karıştırmak için mutlaka kaynamış su kullanın. Mikroplardan arındırmak için şişeleri ve emzikleri kullanımdan önce mutlaka kaynatmalısınız. Kurallara ve doktorun tavsiyelerine uyulmaması, biberonla beslenmeyi bebeğinizin sağlığı için tehlikeli hale getirebilir. Emzirmek, hiçbir beslenme sistemiyle karşılaştırılamayacak üstünlüklere sahiptir. Bebeğiniz katı besinle beslenecek hale gelinceye kadar onu emzirmeye devam etmenizde sayısız fayda vardır.

İlk günden itibaren siz ve bebeğiniz sağlık kontrolü altında tutulmalısınız. Doğumu takip eden ikinci hafta çocuğunuzu doktora götürmelisiniz. Doktor bebeğinizin gözlerini ve kulaklarını kontrol eder. Kalp atışları ve solunumunu dinler, elle muayene sonucu vücudunun sağlıklı olup olmadığına bakar. Basit testlerle bebeğinizin kaslarındaki gelişmeyi kontrol eder.

Zayıf doğmuş olan çocukların sağlık durumlarına daha çok önem vermek gerekir. Çoğunlukla hamilelikleri sırasında iyi besin almayan annelerin bebekleri bu tehlike ile karşı karşıyadır. Annenin yaşının küçük olması, alkol veya uyuşturucu kullanıyor olması gibi durumlar bu ihtimali arttırır.

Yeni doğan bir bebek ana rahminde değil de bir başka ortamda yaşamaya her geçen gün biraz daha fazla uyum gösterir. Gözleri zamanla ışığa alışır, bakmaya başlar. Kulakları sesleri ve gürültüleri duyar. Yattığı yerden başını kaldırmaya çalışır. Kendisine dokunulmasından hoşlanır. Kaslarını germeye, gerinmeye başlar.


Çocuğunuz hakkında tıbbi bir yardıma ihtiyacınız olup olmadığını nasıl anlayacaksınız?

Ciddiye almanız gereken bazı belirtiler şunlardır ve bu belirtilerin varlığı halinde süratle tıbbi yardım istemelisiniz.

  • Bebeğinizin kaslarında seğirmeler ve atmalar oluyorsa,
  • Kusmasını durduramıyorsanız,
  • Nefes almakta zorlanıyorsa,
  • Saatler geçtiği halde beslenmeyi ret ediyorsa,
  • Kollarını ve bacaklarını hareket ettirmekte gözle görülen bir güçlük çekiyorsa,
  • Rengi değişirse,

hemen yardım isteyin. Rengin sararması sarılığın belirtisidir. Gri veya mavi ise bir kan dolaşımı sorununu akla getirir. Bebeğinizin göbeğinde kanlı yada iltihaplı bir akıntının yada bir şişkinliğin oluşması da bir tehlike işaretidir.

Bebekler için en tehlikeli hastalıklardan biri diyare yani ishaldir. Bu takdirde bebeğinizi derhal bir hastaneye götürmelisiniz. Doktor size evde yapılacak bir ilaç verebilir. Bu ilacın yapımında mutlaka kaynamış su kullanmalısınız. Basit şekilde yapılan bu tür ilaçlar ishali geçirip çocuğunuzu sağlığına kavuşturacaktır.

Doğumdan sonra büyük bir yorgunluk hissedilir. Vücudun eski gücünü toplaması birkaç hafta alır. Rahmin normal büyüklüğüne dönmek için büzülmesi kanamaya neden olabilir. Kanama ağır bir adet kanaması gibidir. Kaslar ve dokular doğumdan sonra çok hassas bir hal alır. Bu dönemde vücut özellikle cinsel ilişki ile geçen enfeksiyonlara açık olduğu için doğumdan sonraki birkaç hafta içinde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Haftalar geçtikçe sizde eski sağlığınıza kavuşacaksınız. Ama yine de tıbbi yardım gerektiren bazı tehlikeli belirtilere karşı uyanık olmalısınız. Bu belirtilerden bazılarını şöyle sayabiliriz. Eğer ani ve hızlı bir kanama, ağır kokulu bir akıntı, idrar sırasında bir acı veya yanma, kanama veya yüksek ateş varsa derhal bir doktora görünmeniz gerekir.


Hiç yorum yok: