Çörek Otu Kalp Krizine Karşı

Kalp Krizi
Kalp Krizi
Çörek otu yağının içerisinde birçok etkisinden sorumlu bileşeni olarak tohumlarında ve daha yoğun olarak da uçucu yağında bulunan ‘timokinon’ dikkatleri çekiyor. Yapılan deneysel çalışmalarda tohumların ve daha kuvvetli olarak da timokinonun yüksek homosistein seviyesini (hiperhomosisteinemi) düşürücü etkisi tespit edilmiş.

Homosisteinin kandaki seviyesinin yükselmesiyle kan damarlarında pıhtılaşma riskini artırdığı ve dolayısıyla damar tıkanması riskini artırdığı, kalp krizi ve felç gibi son derece önemli durumlara neden olduğu yönünde bilimsel kanıtlar mevcut ve bu nedenle son yıllarda kan analizlerinde izlenmesi öneriliyor. Vücudumuzdaki homosistein seviyesi, besinlerle aldığımız folik asit, B12 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra ailemizden gelen kalıtsal mirasa ve vücudumuzdaki hormonların etkisine bağlı olarak düzenleniyor. Bahsettiğimiz bu vitaminlerin tümü veya herhangi birinin yetersiz olması durumunda, vücudumuzdaki metioninin dönüşümü yeterince gerçekleşemeyecek ve sonuçta homosistein seviyesi yükselecektir. Bu nedenle, kalp krizi riskini önlemek için homosistein seviyesi yüksek kişilere, bilhassa folik asit veya B6 ya da B12 vitamini kullanması öneriliyor. Yapılan deneysel çalışmalarda çörek otu tohumları ve uçucu yağın homosistein üzerindeki etkisinin folik asidin etkisinden daha geniş kapsamlı ve etkili olduğu gözlenmiş. Çörek otu tohumu ve uçucu yağının bir başka avantajı da, vücutta normal seviyede bulunan homosisteini yok etmiyor, etkisini sadece homosisteinin yüksek olması durumunda gösteriyor.


ROMATİZMADA ETKİLİ Mİ?

Çörek otu tohumlarından elde edilen sabit yağın haricen uygulanmasıyla adale tutulması, siyatik ve romatizma ağrılarını hafiflettiği ileri sürülmektedir. Ancak çörek otu yağının sık sık ayçiçeği yağı gibi daha ucuz yağlarla karıştırıldığı biliniyor. Bu bakımdan kalitesine dikkat edilmeli. Çörek otu uçucu yağının etkili bileşeni timokinon yine burada da etkili bulunmuş, antioksidan ve iltihap giderici etkisine bağlı olarak deney hayvanlarında oluşturulan romatizma üzerinde etkili olabileceği gösterilmiş. İltihap giderici ilâçlar için en önemli risklerden biri olarak bilinen mide kanaması ve ülser riski, çörek otu için pek söz konusu değil, yapılan deneysel çalışmalarda çörek otunun deney hayvanlarında ülser oluşumunu engellediği gözlenmiş.

Çörek Otu tohumlarının ve uçucu yağının etkili maddesi timokinonun çeşitli kanser tipleri üzerinde etkili olabileceğine yönelik gerek laboratuvar şartlarında ve gerekse deney hayvanları üzerinde yapılmış bazı deneysel çalışmalar mevcut. Bilhassa kolon, cilt, mide ve karaciğer kanseri deney modelleri üzerinde etkili görülmüş. Ayrıca tohum ve yağın bağışıklık (immün) sistemini desteklediği gösterilmiş.


Hiç yorum yok: