İmplant ve takma diş hakkında bilgiler

Tamamen dökülmüş diş
Tamamen dökülmüş diş
Diş ve ağız temizliği sağlıklı beslenmek, koruyucu önlemler ve belli aralıklarla yapılacak kontroller bizi günün birinde dişsiz kalmaktan koruyacaktır. Yine de dünyanın birçok yerinde dişlerin kaybı yaygın bir sorundur. Son yıllarda yapılan çalışma ABD’de yaşayan 65 – 74 yaş grubu insanların yüzde 45’sının dişlerinin tamamını kaybettiğini gösterir. Kanada da durum bundan farklı değildir. 50 yaşın üzerindeki insanların yüzde 30 ila 35’inin ağzında hiç diş kalmamıştır. Ne var ki bu konuda örnek alınacak bir ülke olan İsveç’te 54 yaşına gelmiş insanların sadece yüzde 3’ünde bu durum söz konusudur.


Dişlerimiz neden dökülür ?

Diş, Dişin Yapısı
Dişin Yapısı
Bunu daha iyi anlamak için önce dişin anatomisine göz atalım. Diş göz ile görünen ve diş tacı diye anılan kısım ve kök olmak üzere iki parçadan oluşur. Kök ile taç arasında kalan boyun bölümüdür. Kök lifsi bağlarla çene kemiğindeki diş yuvası çıkıntısına tutunmuştur. Diş etleri iltihaba neden olan unsurların içeri girmesini önler. Diş tacı insan vücudunun en sert dokusu olan mine ile kaplanmıştır. Bu sert ama hassas bir dokudur. Bir şey olması halinde kan ile beslenemediği için kendini yenileyemez.

Çiğneme sırasında minenin büyük bir dayanıklılığı vardır. Kesici ön dişlere santimetre kareye 25 – 50 kg. azı dişlerine ise 100 kg. ‘ya kadar yük binebilir. Orta katman olan dentin mineden yumuşaktır ve bileşimi kemiğe benzer. Sarımsı bir renkte olup sarının koyuluğu katmanın kalınlığına göre değişir. Dişin merkezinde dentini besleyen hücrelerden, ince kan damarlarından ve bir sinirden oluşan diş özü vardır.


DİŞ TAŞI VE PLAKASI

Diş taşı ve plakası
Diş taşı ve plakası
Bir şey yediğimizde beyaz, ince, şeffaf, jelatinimsi bir doku dişi ve diş etlerini kaplar. Bu diş plakasıdır. Bu plakanın bir miligramında 200 ila 500 milyon mikroorganizma vardır. Ağız çevresinde rastlanılan 80 farklı bakterinin sadece 3 ila 4 tanesi mineye zarar vererek çürüğe neden olur. Bu bakterilerin çoğalmaları şeker ile beslenmelerine bağlıdır. Şekeri soğurmalarının sonucunda 24 saat içinde mineye zarar verecek bir asidin oluşmasını sağlayanda bu bakterilerdir.

Diş Köprü
Diş Köprü
Ayrı bakteriler ağız kokusu yayan bir gazı da üretirler. Diş yüzeyini kaplayan tabaka zamanla kalınlaşır, sertleşir ve diş etlerinde diş taşlarının oluşmasına neden olur. Her yemekten sonra dişlerin fırçalanması bu tabakanın temizlenmesi için önemlidir.

Ne var ki birçoğumuz diş bakımına gereken önemi vermediğimiz için zamanla dişlerimizi kaybederiz. Sonuçta da takma dişlere muhtaç hale geliriz. Diş protezi iki türlüdür. Bunların bir kısmı kron ve köprü gibi sabit bir kısmı da toptan yada kısmi ama çıkartılabilen takma dişlerdir.


TAKMA DİŞ

Takma diş konusunun uzmanlarına prostodontist denilir. Takma diş gereği olup olmadığı diş hekimi kadar prostodontistin uzmanlık sahasına girer. Bunlar önce dişlerin kalıbını alıp, test edip yerleştirerek, takma dişi ağza oturturlar. Takma dişin yapılması kararı diş hekiminin vereceği bir karardır. Takma diş yapan diş teknisyenleri ancak bir diş hekiminin yönlendirmesiyle takma diş yapabilirler.

KRON

Diş, Porselen Kron, Porselen Diş Kaplama
Porselen Diş Kaplama
(Kron)
Bir diş eğer tamamen çürümüşse diş hekimi muhtemelen bir kron yapmak gereği duyacaktır. Ön dişlerde yapılan kronda genellikle porselen kullanılır. Ama azı dişleri için çiğneme esnasında daha büyük bir dayanıklılık kazanması için porselen ile beraber metalde kullanılır.


Diş, Porselen Kron Köprü, İmplant
Porselen Kron Köprü
İki dişe bindirilmiş krona köprü denilir. Diş kaybından oluşan boşluk böylece giderilir. Diş hekimi önce köprünün iki ayaklarını hazırlar. Birkaç seanstan sonra köprü madeni yapısıyla bir daha yerinden çıkmayacak şekilde yerine oturtulur.

Çocuk için Geçici Takma Diş
Çocuk için Geçici
Takma Diş
Bir kaza sonucu ufak süt dişlerini kaybeden çocuklara bile geçici taşma diş konulur. Böyle kısmi bir protez çocuğun beslenmesi sırasındaki çiğnemesini kolaylaştıracak ayrıca onun dilini her zaman bu boşlukta gezdirmesi gibi kötü alışkanlıklar kazanmasını önleyecektir. Ayrıca çocuk hem konuşmada zorluk çekmez hem de takma diş yenisi gelinceye kadar gelecek dişin yerini korur.


İMPLANT

İmplant Diş
İmplant
İlk diş implantı 60 yılların ortasında İsveç’te gerçekleştirilmiştir. Büyük uzmanlık ve gayret istemekle beraber başarılı bir şekilde yapılması halinde son derece kullanışlı bir yöntemdir. İmplant çene kemiğine sağlam bir şekilde yerleştirilir ve organ reddi bu konuda söz konusu olmamaktadır. Alt çenede başarı oranı yüzde 96 üst çenede ise yüzde 85’tir.

Diş, İmplant Nasıl Yapılır
İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant yöntem birçok değişik adımdan oluşur. İlk olarak çene kemiğinde bir delik açılır ve buraya titanyumdan bir çubuk yerleştirilir. Sonra kemiğin bu parça ile uyum sağlayabilmesi için 4 ila 8 ay beklenir. Sonra ikinci bir ameliyatla, yerleştirilen titanyum vidanın başı çıkarılıp yerine bir başlık geçirilir. Bundan sonra müdahale edilen yerin iyileşmesi için 2 – 3 hafta daha beklenir. Sonra dişçi yapımın son adımına geçer ve suni dişi titanyum diş köküne yerleştirir. Böylelikle implant işlemi tamamlanmış olur.

Dişlerimiz ister doğal ister yapay olsun vücutta önemli işlevi olan organlarımızdandır. Çiğnemenin tam yapılamaması hazımsızlıklara neden olur. Ayrıca eksik bir diş görünüm bakımından hoş olmadığı gibi konuşmamızı da etkiler. Bu nedenlerde ağzımızdaki dişlerde bir eksiklik olmaması gerekir.


KISMİ PROTEZ

Kısmi protezde sağlam dişlere oturtulmak üzere metal kancalar vardır. Protezin altında metal bir parça bulunur. Diş teknisyeni dişçinin aldığı ölçüden faydalanarak işlem süresince kullanılacak bir kalıp yapar. Metal bir armatür sıcağa dayanıklı bir kalıba dökülür. Metal eriğin sıcaklığı mumsu maddeyi eriterek onun yerini alır. Sonra armatürün kenarları düzeltilir. Her bir adımda diş teknisyeni kalıbı kullanarak ölçünün uygunluğunu kontrol eder. Sonunda eksik olan dişi armatüre oturtur. Bir protez hazırlanırken yaklaşık 30 değişik safhadan geçer. Ve diş hekiminin protezi hastanın ağzına tam olarak hiçbir tarafı vurmayacak şekilde yerleştirmesiyle son bulur.

Protez dişlere tam oturmazsa devamlı hareket eder ve sonunda destek alıp bağlandığı dişlerinde kaybına yol açabileceği gibi konuşma zorlukları ve hatta yük eşit dağılmadıysa baş ağrısına neden olabilir.

Takma dişlerin büyük çoğunluğu akrilik bir reçine olan polimetil metakrilat kullanılarak yapılır. Ağız mukozasının dinlenmesi için günde en az 8 saat gece uyku arasında takma dişin çıkartılması gerekir.

Her geçen gün protez konusunda yeni teknikler ve malzemeler kullanılmaktadır. Bilgisayar destekli yeni teknikler diş tedavisine yeni boyutlar getiriyor. Yakın bir gelecekte bir kronun hazırlanıp yerleştirilmesinin sadece 1 seans alacağı bile tahmin edilmektedir.

Bilgisayarlı Kron Dolgu
Bilgisayarlı Kron Dolgu
Bir video kamera yardımıyla diş hekimleri sorunlu dişin değişik görüntüleri üzerinde çalışabilmektedir. Bilgisayarlar yardımıyla ağzın ve dişin ölçüleri milimetrik bir şekilde alınabiliyor. Bu bulgular ve ölçüler özel bir makinaya aktarılıp bu makine tarafından ağza en uygun olan kron kusursuz bir şekilde üretilebiliyor. Son yıllarda dişçiler kalıbın alınmasında polivinilsiloksan adlı yeni bir madde kullanmaktadırlar. Kokusuz ve son derece dirençli olan bu madde dişin yerleştirilmesine büyük kolaylık getirmiştir.

Diş bakımı ve tedavisi oldukça masraflı bir hale gelmiştir. Ama eksiksiz bir takım diş genel sağlımız için önemlidir. Dişlerimizi çiğnerken konuşurken ve gülerken kullanırız. İnsanları etkilemekte ikna etmekte hatta sevmekte bile onlara ihtiyacımız vardır. Aslında onların günlük yaşamımızdaki önemini çoğu zaman fark bile etmeyiz. Ama bu onları ihmal edebileceğimiz anlamına gelmez. Onları belirli aralıklarla kontrol ettirmeli ve tüm temizlik ve hijyen gereklerini yerine getirmeye özel bir önem göstermeliyiz.


7 yorum:

Adsız
takma dişler nasıl yapılır
19.11.09
Adsız
offffffffffff takma dişin nasıl yapıldığı yok mu?
3.12.09
Adsız
selamlar.benim sorum şu; ağızda hiç bir tane bile diş yok ise hepsine çakma diş yapılabilir mi ne derece sağlıklı olur ömrü ne olur.

sedat
17.5.12
Mustafa
Yapılabilir sedat. Bu yazıya bir göz at istersen. http://www.coreklen.com/2009/04/implant.html
10.7.16
Adsız
Sakın implant yaptırmayın. Yaklasık birbuçuk yıl önce ön 4dişim kırıldı ve o zaman implant yaptırdım. Tanesi 2500 Euro vectoplamda 10.000 Euro nakit verdim. Türkiye'nin en ünlü profesörü dişimi yapan kişi. O günden tüm dişlerim tek tek sırayla birkez döküldü. Simdi de diş etlerim çekildi, kemiklerim eridi. Diş tozu eklediler onlar beyaz beyaz diş kemiklerimi de eriterek aktı gitti. Kemik eklediler, iltihap oldu şişti. Su an ağzımda dikişler, iltahaplar herşey var ve yanlardaki sağlam azı dişlerimin kemikleri de çekiliyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bu arad doktor Türkiye'nin en ünlü sanatçılarının da doktoru.
1.5.15
Unknown
Kök hüce sayesinde orjinal dişlerimize kavuşackmışız bu gerçek mi internette böyle yazılar var
23.10.15
Unknown
Var ama 50 yil sonra... Kok hucre teknolojisi henuz cok yeni.
4.11.15