Kısırlık hakkında bilgiler

İnsanlar evlenince hemen çocuk sahibi olmakla ilgili planlar yaparlar. Angela ise 37 yaşında ve oda hep bir çocuk sahibi olmak istemiş. Ama ne yazık ki evleneli bir yılı aşkın bir süre olmasına karşın Angela’nın rüyaları hala gerçek olmamış. Oysa çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde daha ilk ay içinde kadının hamile kalma ihtimali yüzde 25’tir ve bir yıllık bir süre hamile kalmak için normalden uzun bir süredir. Her altı çiftten birinde hamile kalamama ihtimali vardır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde bir yılı aşkın bir sürede hamileliğin gerçekleşmemesi kısırlık ihtimalini kuvvetlendirir.

Çocuk arzulayan çiftlerin yüzde 90’ı bir yıl içinde sonuca ulaşır. Yüzde 5’e yakın bir oransa ikinci yılın sonuna kadar bunu gerçekleştirebilir. Klasik tıbbi yöntemler ve öneriler yüzde 60 vakada kısırlık sorununu çözebilmektedir. Ama çiftlerin yüzde 40’ı çocuk sahibi olmak için yeni tıbbi teknolojiler uygulamak yada evlat edinme yoluna gitmektedirler.

Eşlerden birinde kısırlık tespiti birçok aile için son derece üzücü bir durumdur. Bu takdirde grup tedavi yöntemleri bile uygulanmaktadır. Nayomi ve Steven bir yıllık beklemeden sonra bir uzmana başvurma kararı alırlar. Doktor kısırlığın nedenini saptayıp mümkünse tedavi uygulayabilmek için onları bazı testlere tabii tutar.

İlk olarak vücudunda yumurtlamanın oluşup oluşmadığını saptayabilmek için Nayomi’den birkaç ay boyunca vücut ısısını ölçüp kaydetmesini ister. Bazı ek testlerden sonra Nayomi’nin döl yatağı tüplerinin hasarlı olduğu saptanır. Tüpler tıkalıdır ve bu nedenle sperm hücreleri tüplere geçerek yumurtayı dölleyememektedir. Doktor bu teşhisin doğruluğundan emin olmak için laparoskopi denen bir inceleme ister. Bu inceleme ile tüpün tedavi ile açılıp açılmayacağı da anlaşılır. Laparoskopi döl yatağını, yumurtalıkları ve döl yatağı borusunu incelemeye yarayan bir yöntemdir. Karın duvarından açılan ufak bir yoldan bir tüp vücuda sokulur.


YAPAY DÖLLENME

Yapay Döllenme ve Sperm Hareketleri
Yapay Döllenme ve
Sperm Hareketleri
Bazı kısırlıklar klasik yöntemlerle tedavi edilirken diğerleri için tek yol yeni yöntem ve teknolojilere başvurmaktır. Yapay döllenme bu yöntemlerden biridir. Erkeklerde kısırlık genellikle er suyundaki sperm sayısının az yada vasıfsız olmasından kaynaklanır. Çift buna rağmen çocuk sahibi olmak istiyorsa bu takdirde bir vericiden alınan sperm kullanılır. Bu yöntemin bazı manevi sonuçları vardır. Çocuğun genetik babası hiç bilinmeyen bir verici olabilir. Bu yola başvurmayı niyetlenen çiftlere birkaç ay düşünmeleri ve kararlarının ondan sonra vermeleri tavsiye edilir. Zührevi hastalıklar ve özellikle AİDS tehlikesi nedeniyle alınan spermin en az 6 ay dondurulmuş olarak korunması gerekmektedir.

Erkeklerdeki kısırlık teşhisi spermden alınan örneğin test edilmesi yoluyla anlaşılır. Bilgisayar programları er suyundaki sperm hücrelerini sayar ve hareketlerini değerlendirir. Spermlerin adeti, büyüklüğü, şekli ve hareket sürati gibi özelliklerin her biri erkeğin kısırlık tespitinde önemlidir. Bilgisayar ekranındaki yeşil noktalar hareket halindeki spermleri ve izledikleri yolu gösterir. Bilgisayar bu sırada spermlerin hızını da ölçer. Testler bittiğinde bilgisayar yaptığı tüm hesaplamaların sonucunu verir. Burada her bir spermin yoğunluk ve hareket hızı saptanmış, spermler saptanmış özelliklere göre kategorilere ayrılmıştır. Örneğin bu gördüğümüz vakada spermlerin yüzde 22’i hızlı, yüzde 22’i orta hızda ve yüzde 7’si de yavaş olarak gruplanmıştır.

Spermlerin yapılarının geliştirilebildiği yada kısırlık nedeninin kadının rahim boynuyla ilgili olduğu durumlarda kocanın spermi de kullanılabilir. Eşin spermiyle yapılan yapay döllenme oldukça basit bir tekniktir. Sperm er suyundan santrifüj yoluyla alınıp kadının rahim boynuna yada döl yatağına yerleştirilir. Yumurtlamadan sonra birkaç saat içerisinde yapılması gereken bu işlem birkaç dakika alır. Başarı şansı ilk seferinde yüzde 8 ve üç denemede yüzde 25’tir.

Kısırlığın tedavisi zaman alan ve zahmetli bir süreçtir. Doktor randevuları testler ve test sonuçlarını beklemek gerekir. Bunlar çoğu zaman aylar alır. Tedavi zaman zaman eşlerin ilişkilerini de etkiler. Bu dönemde bir psikoloğun yardımını almalarında yarar vardır.


TÜP BEBEK

Yapay döllenme yollarından biri olan tüp bebekte, döllenme annenin vücudunun dışında yapılır. Bu yöntem biraz karmaşıktır. Öncelikle kadın yumurta üretimini arttırıcı bir hormon tedavisine alınır. Lokal anestezi altında ve ultrason kullanılarak yapılan bu işlemde yumurtalar kadının yumurtalığından dışarı alınır. Bu yarım saat kadar süren bir işlemdir. Kadın kendinde olduğu için isterse işlemi ultrason ekranından izleyebilir. Döl yatağından girip döl yoluna uzanan özel bir iğne emme yoluyla yumurtaları çeker. Tedavinin başında hormon verildiği için her bir folikülde birden çok döllenmeye hazır yumurta vardır. Bu işlemin başarı şansı yüksektir.

Erkekten alınan ve içinde yaklaşık 100.000 sperm hücresi bulunan bir damla er suyu test tüplerine konulur. Test tüpleri mikroorganizma geliştirme aygıta konur. Sperm ile yumurta birleşince hücreler bölünmeye başlar. 48 saat içinde döllenme gerçekleşir ve embriyolar yeniden annenin döl yatağına yerleştirilir.

İlk denemede başarı ve hamilelik şansı yüzde 28’dir. İki denemeden sonra bu şans önce yüzde 40’a ve üçüncü denemede yüzde 60’a çıkar. Bilim adamları bir yıl içinde bu ihtimalin yüzde 75 – 85 olduğuna inanırlar. Aslında bu oran kısırlık gibi bir sorunu olmayan çiftler içinde bu düzeydedir. Tüpte döllenmede aynı eğilimi göstermektedir.


Mikro Şırınga

Kısırlık Tedavisi, Tüp Bebek Uygulamasında Mikro Şırınga Yöntemi
Kısırlık Tedavisi,
Tüp Bebek Uygulamasında
Mikro Şırınga Yöntemi
Tüp bebek uygulamasının değişik bir şekli mikro şırıngadır. Aslında yapılan işlemler her iki yöntemde de birbirinin aynıdır. Hormon tedavisi, yumurtaların vücuttan çıkartılması ve embriyonun yerleştirilmesi aynıdır. Aradaki tek fark burada döllenmenin vücutta değil laboratuvarda olmasıdır. Eğer sperma kendi kendine yumurtaya giremeyecek kadar güçsüzse incecik bir iğne ile yumurtanın içine şırınga edilir.

Eğer bir kadın yumurta üretme yeteneğinden yoksunsa bir arkadaş bir akraba yada bilinmeyen birinden alınan yumurtadan yararlanılabilir. Bazı hallerde tüp bebek için yumurta veren kadınların fazla yumurtaları da bu maksatla kullanılır. Ama kısır çiftler çoğu zaman bu yöntemlerin yerine evlat edinme yolunu seçerler.

Özellikle erkeklerdeki kısırlık konusunda bilimin daha birçok bilinmeyeni vardır. Örneğin spermlerin hızı üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Bu deneyler için çok fazla yumurta üreten deniz kestaneleri kullanılmaktadır. 5 ile 7 cm çapında bir deniz kestanesi tek seferde 25 milyon kadar sperm üretir. Bunlar bir zar ve kuyruktan oluşan oldukça ilkel spermlerdir. Araştırmacılar kırbaç hareketinin mekanizmasını anlamaya çalışıyorlar. Bazı erkek hastalarda yapısal şekilsizliklerinden ötürü spermlerin sadece yüzde 5 ila yüzde 10’u hareketlidir. Kısır erkeklerin spermlerini geliştirmek için çalışmalar devam etmektedir. Bir başka çalışma alanı sperm hücresi ile yumurtanın birbirini etkilemeleridir.

Angela’nın hamile kalma gayreti sonunda başarıya ulaşmıştır. Şimdi onlar bu mutluluğu yaşıyorlar.


2 yorum:

Unknown
Sperm duzenlenmesi icin corek otu yagini nasil kullanmam gerek bn sabahlari ac karnina yarm cay kasigi erkek bayan kullnsn bi ay devam etsn bi hafta beklelsn geri baslasn diye soylediler bu sekilmi kullanmam gerek yardmci olursanz sevnrm smdiden teskkurler
23.10.16
Mustafa
Yağını kullanacaksanız bir çay kaşığıda kullanabilirsiniz. Ayrıca sadece çörek otu yağı kullanacaksanız devamlı olarak kullanabilirsiniz ara vermeyin.
23.10.16