Bağırsak iltihabı hakkında bilgiler

Bağırsağın Yapısı
Bağırsağın Yapısı
İleum iltihabı olarak da bilinen kron hastalığı ve kolit bağırsaklarda oluşan en yaygın iki kronik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalıklar ağızdan anüse kadar uzanan sindirim tüpünün her hangi bir bölgesinde oluşabilir. Besinler ağızda çiğnenip tükürük ile karıştıktan sonra lokma halinde yutaktan geçerler.

Mide hazmetme görevi görürken, besinleri parçalayarak yavaş yavaş ince bağırsağa salar. Çünkü besinlerdeki protein, yağ, şeker ve vitaminler gibi hayati maddeler burada sindirilir. Kalın bağırsaklar suyu ve tuzları emer. Sonunda besin atıkları rektumda birikerek vücuttan atılır. Sindirim sisteminin ana fonksiyonu elbette ki yediklerimizi sindirmektir. Ama vücudumuza zararlı unsurlardan korumak gibi bir işlevleri de vardır.

Sindirim yolunun yüzeyi ağız yada anüs yoluyla vücuda girebilecek bakterilere karşı bağışıklık taşıyan bir yapıya sahiptir. Bağırsakların yüzeyini oluşturan üç katman vardır. Bunlar mukoza, mukoza altı ve en dışta kas dokusu. Kron hastalığı bu üç katmanı da etkileyen bir hastalıktır. Bu lokalize olmuş bir iltihaplanmadır ve sindirim yolunun sadece bir bölümünü etkiler. Ancak bu herhangi bir bölümü olduğu için hastalığın eski ismi olan ileum artık pek kullanılmamaktadır.

Buna karşın kolit kalın bağırsağın ve rektumun mukoza katmanında oluşan bir iltihap türüdür ancak herhangi bir yerde başladıktan sonra kalın bağırsağın tamamına yayılma özelliğinden dolayı yayılıcı bir niteliğe sahiptir. Bu iki hastalıkta kronik yapılı hastalıklardır ve genellikle nüks etme eğilimindedirler. Kolitin pek sık olmasa da iki önemli komplikasyonu söz konusudur.

En ciddi komplikasyon olan kanama ölüme neden olabilir. Bir başka komplikasyonda bağırsağın aşırı genişlemesidir ki, bağırsağın kenarları paralize olduğu için sıvı ve gazlar atılamaz ve sonuçta bağırsağın genişleyerek yırtılmasına neden olabilir. Kolitten şikayetçi olanlarda kansere yakalanma ihtimali bu rahatsızlığı olmayanlardan çok daha fazladır. Ama hasta doktor kontrolü altında olacağından bu durum daha başlangıçta teşhis ve tedavi edilebilir.

Kron hastalığı çok daha sinsice gelişir. Hastalarda karın ağrıları ve ishal, hafif ateş, mide bulantısı ve kusmalar görülür. İştah kaybı, kilo kaybına yol açar. Yemekten sonra ağrının artması hastada bir yemek yeme korkusu meydana getirir. Kron hastalığı bağırsaklarda daralmaya neden olabilir, bu sindirimi engeller. Bu hastalığa bağlı olarak az da olsa kanser vakasına rastlanılmıştır. Hastalığın akut ve gerileme dönemleri vardır.

John kron hastasıdır. Hastalığın John’daki seyrinde ilk belirtiler 16 yaşında görülmeye başlamış. John kendisini güçsüz ve hasta hissetmiş. Arkasından da kronik bir ishal başlamış. Durumunu yakınlarına söylemeye çekinmiş. Günde neredeyse 40 defa tuvalete gitmenin getirdiği bir utangaçlık onu sessiz kalmaya götürmüş.

Bağırsak iltihaplanması vakaları batı ülkelerinde, tropik iklimlerde rastlanılandan çok daha yaygındır. Bunu gelişmiş ülkelerin beslenme alışkanlıklarına bağlayanlar vardır. Aslında kalıtsal bir yönü olmamakla beraber hastaların yüzde 10 ila 30 arasında değişen bölümü kan bağı olanlardır. Beyazlar siyahlara oranla daha hassastır. Hastalık her yaş grubunda oluşabilir, ancak vakaların yüzde 30’u çocuk yaşlarda görülür.

Ülserli kolitin en belirgin göstergesi devamlı ishal halidir. Genellikle dışkıda kana rastlanır. Ama mukoza ağrı sinirlerine sahip olmadığı için bu ağrısız bir rahatsızlıktır. Ne var ki bağırsağın büyükçe bir bölümü hasta ise kişi kendini son derece yorgun hisseder ve hastalık ateş, kansızlık ve kilo kaybıyla devam eder. Her iki hastalıkta bağırsaklar dışındaki organları da etkiler. Artrite neden olabilir, deride ağrılı yumrulara rastlanabilir. Teşhis için doktor mideden gelen sesleri dinler. Kan ve idrar tahlilleri ister. Tahlil sonucu bir iltihap saptanırsa bunun yapısı ve yeri ultrasonla belirlenir. Bu teknikler daralma ve fistülleri belirlemek içinde yapılır.

Bir başka yöntem endoskopi yoluyla sindirim yolunun gözle taranmasıdır. Bir ucunda ışık düzeneği diğer ucunda bakma merceği olan fiber optik bir tüpten oluşan bu alet ağızdan yada rektumdan girilerek iltihaplı mukozayı, sağlıklıdan görerek ayırmaya yardımcı olur. Ucuna takılan bir parça sayesinde dokudan örnek alma işlemi olan biyopside de kullanılır. Endoskopi ile ulaşılamayan yerler için röntgen kullanılır. Hasta özel bir maddeyi içer, uzmanlar bu sıvıyı sindirim yolunda izleyerek tıkanma noktalarını belirler

Belirtilerin şiddetini azaltmak ve tekrarlamaları önlemek için ilaç ile tedavi yoluna gidilir. En yaygın olarak kullanılan ilaçlar kortizon ve AZATH türü ilaçlardır. Bu ilaçlar iltihaplanmayı giderirken mikrobun direncini de artırırlar. Ama bünyeden bünyeye yan etkileri değişir. Bu nedenle de yan etkileri olmayan ilaçların araştırılmasına devam edilmektedir.

İlaç tedavisinin yanında besin yoluyla tedavide uygulanır. Bazı besinler damar yoluyla vücuda verilir. Böylece bağırsakların dinlenmesi ve hastalığın bu şekilde tedavisi yolu aranır. Besin yoluyla tedavide uygulanan başka bir yönteme astronot beslenmesi de denir. Hasta evvelden sindirilmiş besinle beslenir ki bu tür besinlerin tamamı ince bağırsağın ilk bölümünde sindirilip tüketildiği için hiçbir atık bırakmaz ve bağırsakların bu yolla dinlenmesi sağlanmış olur. Besin burun yoluyla vücuda verilir. Hasta geceleri burundan beslenir ve gündüzleri tüp taşımasına gerek kalmaz.

İlaca cevap alınamayan ve steroit ilaçlar kullanımının hasta açısından sakıncalı olduğu hallerde cerrahi girişim söz konusu olur. Ülserli kolitte yapılan cerrahi müdahalelerden biri ileostomidir. Bu ince bağırsaktan karın duvarına bir geçit açarak yapay anüs oluşturmaya yönelik cerrahi girişimdir. Bağırsak akıntısı yerleştirilen bir torbada birikir.

Cerrahi girişimin kron hastalığına pek bir faydası yoktur. Belli bir süre belirtiler kaybolabilir ama hastalığın nüks etmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle çok mecbur kalınmadıkça bu yola gidilmez ve olabildiğince az bir bölümün alınması yoluna gidilir. Cerrahi bir girişimden sonra özellikle çocuklara daha da özenli bir ruhsal destek uygulamak gerekecektir.

Bu bayana kron hastalığı teşhisi konulduğunda o henüz 13 yaşındaydı. Okulun ilk günüydü. Tuvalete gittiğinde bir kanama geçirdiğini fark etti. Doktor hastaneye kaldırılmasını öğütledi. Mari bir süre hastanede kaldıktan sonra ameliyata alındı ve sonunda taburcu oldu. Mari şanslıydı. O dönemde arkadaşlarının o dönemde ona gösterdiği ilginin onun moralini ayakta tuttuğunu hiçbir zaman unutmadı.
Hastalar beslenmelerine özel bir önem göstermelidirler. Sindirim sorunları olduğu için olabildiğince besleyici yiyecekleri tercih etmelidirler. Genellikle lifli besinlerin yenilmesi önerilir ama bu hastalar için bu kolay değildir. Lifli besinler gereklidir ama daha kolay hazmedilebilir bir biçimde örneğin çiğ değil pişmiş yenilmelidir.


50 yorum:

derya turkoglu
peki çörek otu ülseratif kolite iyi gelir mi?ayrıca kortizon kullanan birisi de içe bilir mi?
7.5.13
Adsız
kırmızı kantoron yağı daha iyi gelir ama kortizon ile beraber kullanılır mı? Bilmiyorum.
15.8.15
Mustafa
Merhaba Derya, arama kutusunu kullanarak sizin sorunuzla benzer sorulara ve yanıtlarına ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun dileklerimle..
8.5.13
Unknown
Arkadaşlar benimde sol alt kisim yani midenin sol kisminda iğne batmiscasina ağrılar oluyor ve bir sure sonra geçiyor acaba bu bağırsak iltihaplanması olabilir mi saygilar
11.1.14
Adsız
Midenin bir noktasındaki ağrı benim bildiğim kadarıyla gastrit belirtisidir, eğer öyleyse o ağrı yada batma çörekotu yağını kullanarak geçirilebiliyor, ama eğer gastrit ise çörek otunun yanında kalıcı tedavi edebilen bazı antibiyotikler kullanarak bu skıntıdan kurtulabilirsiniz.
13.2.14
Unknown
Benim kalin bagirsak iltihabi ince bagirsakta ülseri var buna en iyi gelen nedir bilgisi olan varmi
27.3.14
Mustafa
düzenli olarak çörek otu tüketin. bir de bir kaç günde bir su bardağı aynısafa çayı için.
27.3.14
Adsız
Karanfil yutun ac karnina.faydali olmus diye duydum
7.4.14
Unknown
peki çörek otu ülseratif kolite iyi gelir mi? gelirse benim meil adresime bi cvp atarmısınız çok acil : kemal_yuksel_85@hotmail.com
9.6.14
Mustafa
Evet faydası olur Kemal. Günlük 2 gram "iyice" çiğneyerek tüketin. İyice çiğnemezseniz sindirim sisteminizden bütün olarak geçer, çörek otu da sert bir tohum olduğu için zor sindirilir ve düşük bir ihtimalde olsa zarar verebilir. O yüzden bütün tohum yutmamaya özen gösterin. Geçmiş olsun dileklerimle..
9.6.14
Adsız
Merhaba bağırsak İltihabı olduğum söylendi bugün 4 tane ilaç verdi ama bunun dışında ne yapabilirim 2 güne geçer dedi doktor hemen atlatılabilcek bişeymi bu?
4.12.14
hasan
Kardes doktor hangi ilaci yazdi
30.12.14
Adsız
Ben 8 aydir fistül rahatsızlığı yaşıyorum,doktor rektoskopi çekti ve sebebinin Anüsteki iltihapdan kaynaklandığını söyledi ve ancak ameliyat olmalıymışım fakat onunda iyileşmesinin %30 oranında gerçekleşeceğini söyledi ve tekrarlama durumu yüksekmiş,ben boşuna ameliyat olmak istemiyorum,sizden ricam doğal ama etkili bi tedavi önermeniz olucak, bu sancılarımdan dolayı sınavlarıma çalışamıyorum.umarım herkesin ne derdi sıkıntısı varsa şifa bulur.
şimdiden teşekkürler...
1.3.15
Adsız
Hayırlı GÜnler herkese geçmiş olsun bendede kronik iltihap var bağırsaklarımda üç aydır günlük kendim çekerek çörekotu ve bir aydırda aç karnına yağını kullanıyorum faydasını kesinlikle gözle görülür biçimde görüyorum ancak en az 6 ay kullanılması lazımmış devam etmeyi düşünüyorum bütün salofalkları 3 ay önce bıraktım peygamberimizin mucizesi olan bu tohuma doktorlardan daha çok güveniyorum sizede tavsiye ederim. Salofalk tan daha iyi geldiği kesin bir gerçek herkese tavsiye ederim ancak sabırlı olmak şart ve unutmadan yediğim yiyeceklere bağlı arada bir eskisine göre daha az iltihabımda fazlalaşabiliyor bu durumlardada morel bozmadan devam etmenizi tavsiye ederim Allah herkese şifa versin sağlıcakla kalın...
1.3.15
Adsız
hayırlı günler çörekotu yağını ve çekilmişini ne kadar kullanıyorsunuz?
8.3.15
Adsız
çörekotu yağı bir tatlı kaşığı günde üç kez ve tozunu el değirmeninde günlük çekiyorum bir çay kaşığı öğün başına yani günde toplam üç kez yağı ve tozunu aç karnına alıyorum yarım saat bekliyorum yağından sonra tozunu içiyorum yemekten önce birde aktarlardan almanızı tavsiye ederim çörekotunun boğazınızı yakmasına dikkat edin boğazı yakmıyorsa etkili olmuyor kesinlikle buna çiğneyerek dikkat etmenizi öneririm.
9.3.15
Unknown
herkese gecmiş olsun hemoraitten amaliyat oldum sonrasında bagırsak larda kolit cıktı bu doktara geri gittim tekrardan bayıltıp mudahale ettiler şimdi gene rahatsızım nasıl yaparım bu durum gitmesi için böyle olay varmı başına gelen ne yapabilrim .?
20.4.15
Adsız
Ben 3-4 gün çok yoğun karın ağrısı çektim. Yemek yiyemiyor yedikçe daha çok midem bulanıyordu.Halsizlik başladı. 4 günün sonunda ishal oldum ve karnımdan acayip sesler gelmeye başladı.Devam ediyor ama henüz doktora felan gitmedim. Ne yapmamı önerirsiniz ? şimdiden çok teşekkür ederim
19.6.15
Adsız
Crohn hastalığı teşhisi ile birlikte 8 yıl bağırsak darlığından ötürü büyük acılar ve sıkıntılar yaşadım
Bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçları bende etkili olmadı.
Sonunda resveratrol denilen üzüm çeğırdeğinde bulunan bir maddeyi keşfettim
bir yıldır kullanıyorum, ilk haftadan başlayarak gözle görülür bir şekilde iyileştim sağlığım tekrar eski haline döndü
Bu madde ayrıca bazı beyaz şarap markalarında değişik oranlarda bulunmaktadır.
Zor durumda ve çaresiz arkadaşlar ile paylaşmak istedim umarım sizin içinde şifa olur.

Not: Bağırsağınızda tıkanma olduğunda ve acı yaşamaya başladığınızda bir miktar zeytin yağını ısıtıp bir kaç kaşık içtiğiniz de
rahatlarsınız.
4.7.15
Hakan Alkan
Çok teşekkürler.
4.7.15
Emine öz
Meraba annem 3 yildir ulseratif kolit hastası ve malum ilaçlar salofalk asacol kulaniyor hastalık suan atağa geçti ve 2 aydır atağı durduramiyoruz eğer 1 hafta daha böyle giderse kortizona başlayacağını söyledi doktor ve tabiki biz bunu istemiyoruz ne yapmalıyız sizce ne kullanabiliriz bi bilgisi fikri olan varmı Teşekkürler .
12.11.15
Adsız
merhaba Bende ūlseratif kolit hastasıyım. Bal ile zerdeçal tozunu karıştırıp her sabah aç karnına bir tatĺı kaşığı yiyoyorum çok faydasını gördūm kanama ve tihap kalmadı. (tafsiye ederim..)
17.11.15
Emine öz
Çok teşekkür ederim
17.11.15
Unknown
Kac gunden sonra faydasini gordunuz?
25.1.16
Unknown
Ne zaman gecti muhammed bey suan sagliginiz nasil
21.11.16
Unknown
Babam yaklaşık 20 senedir ülseratif kolit hastası. Bu rahatsızlığın bi çaresi bi tedavisi yokmu, artık doktorlardan bi faydasını göremiyoruz.
26.2.16
Unknown
Merhaba bende 1 yıldır crohn hastasıyım ilaçlar yanıt vermedi bağırsakta 5 delik var şuan sadece pentasa kullanıyorum ameliyat diyorlar ama olmak istemiyorum bu delikler Nasıl kapanır yada aynı rahatsızlıkta bir arkadaşımız varsa önerisi nedir
Şimdiden teşekkür ediyorum allah herkese acil şifalar versin
18.5.16
Unknown
ALINTIDIR ; Bağırsak ameliyatı oldum. Crohn hastalığı teşhisi kondu. Kolostomi torbası takılıp bağırsak dışarı alındı. Tıbbi ilaçların yanında sabah akşam doğal elma sirkesi bal karışımı bir bardak suyla içtim. Geceleri yatarken bir kase ev yoğurdu na bir tatlı kaşığı zerdeçal karıştırıp yedim ve tedavisi yok denilen Crohn hastalığını çok şükür yendim. Okuyan arkadaşlar lütfen bu bilgiyi paylaşın ne kadar insana yardımcı olabilirsek o kadar güzel. Hiçbir yan etkisi de yok.
6.7.16
Unknown
Bende 12 parmak bağırsak ulseri var buna en iyi gelen şifalı bitki hangisidir
2.9.16
ugur
kefir iç dostum günde yemeklerden sonra 1 bardak tüket.. bunun yanı sıra asit azaltıcı ilaç kullanmanda lazım bir dahiliye doktoruna git muayene ol.. miğdende helekobatari varsa o yara hiç iyleşmez çeker durursun bende varmış 3 5 ay kullandım geçmedi zor bir tedavsi var anitbiyoktikli felan günde 3000 mg antibiotik içiyorsun ama miktrop ölüyor şuan iyi gibiyim sadece bağırsaklarımda sorun kaldı o da geçecek inşallah. ben kontrolsiz diyet yapıp mideyi ve bağırsakları hasta yaptım kimse diyet yapmasın kilolu yaşayın sağlıklı yaşayın 5 sene erken ölün . bitki olarak yememediğim şey kalmadı balları denedim diğer karışımları denedim hepsi yalan hiç faydasını görmedim beni rahatlatan tek içecek var kefir kefir o miklrobu öldürüyor mide asidini azaltıyor sanırım bağırsaklarda ve midede yararlı bakterileri çoğaltıyor .. asitli yeme içmeyi kes .. yerken fazla çiğne sert yiyecekler yeme ceviz fındık. yağlı yeme domates yeme ama öncelikle doktora görül çünkü asidi çok güzel durduran ilaçlar var o kadar güçlü ki fındık ceviz bile erimiyor miğdede yiyince miden bulanıyor zorlanıyor asit azalınca yaralarda iyileşme fırsatı buluyor
4.9.16
Unknown
Merhaba çok kötü bir agri ile acile gittim iğne yaptılar serum taktıkları ilaç verdiler ama ağrım kesilmedi temografiye soktular bagirsak duvarında iltihaplanma var yapacak biseyimiz yok diyip taburcu ettiler 2 gün oldu yemek yemeğe korkuyorum ayakta dolanamiyorum ağrım var antibiyotik ve agri kesici verdi sizce ne yapmalıyım bu arada böbreğini vurdu agri yardımcı olur musunuz bi akıl lütfen ağırdan yoruldum belki başka bi hastaneye mi gitmeliyim
2.11.16
Unknown
Merhaba çok kötü bir agri ile acile gittim iğne yaptılar serum taktıkları ilaç verdiler ama ağrım kesilmedi temografiye soktular bagirsak duvarında iltihaplanma var yapacak biseyimiz yok diyip taburcu ettiler 2 gün oldu yemek yemeğe korkuyorum ayakta dolanamiyorum ağrım var antibiyotik ve agri kesici verdi sizce ne yapmalıyım bu arada böbreğini vurdu agri yardımcı olur musunuz bi akıl lütfen ağırdan yoruldum belki başka bi hastaneye mi gitmeliyim
2.11.16
Hakan Alkan
Acil olarak yarın gastroantroloji doktoruna gitmen gerekiyor.
2.11.16
Unknown
Arkadaşlar bu hastalık başlı başına yaşarken ölmek demek ne bi çaresi var nede bir sonu psikolojim bozuldu artık tek dileğim bir an önce bir çare bulunması.
27.3.17
Hakan Alkan
Müjde neden bu kadar büyütüyorsun çok gereksiz yere kendini kasıyorsun. Hastalık var takip edeceksin biraz zahmetli sadece üzme kendini gereksiz bence
27.3.17
Adsız
bal+çekilmiş keten tohumu+ çekilmiş çörek otu karıştırıp yeyin günde 2 3 kere birer kaşık inş iyi gelecek
30.3.17
Unknown
Selam benim de karnım çok ağrıyor göbek düşü diye gecindiriyorum ama6 bazen mide tarafimda aşırı ağrım oluyor. Doktora gittim çok ilac verdi idrar tahlili temiz utrasyonda temiz çıktı yinede arara ara oluyor sancim bide bu çörek otu yağını kullanacam. Bazilari reisi kırmızı mantar oneriyor ama bilmiyorum artık sice neyapmak gerek bazen bıçak sapliyor gibi oluyor
2.4.17
Kamil YILDIZ
fistül olanlar...udi hindi otu tozunu balla karıştırıp tok veya aç bir çay kaşığı/gün kullanın...birkaç ayda Allah ın izniyle tamamen geçer...
4.4.17
Okan
Arkadaşlar ülseratif kolit için bir kac senedir turkiyede gaita nakli yapiliyor bir çoğunuz internette okumuştur.bunun başarı orani nedir maliyeti ne kadar bilen varmı.
24.1.18
Adsız
fistül olanlar ehil birine sülük yaptırın tavsiye ederim
3.4.18
Unknown
merhaba ben 17 yaşındayım 14 aydır tedavi görüyorum ülseratif kolitim
çörek otu yağı kapsülü ise yarar dediler ancak kapsülünü kullansam olurmu acaba eczanede satılıyor tamamen doğal olduğu söyleniyor baska kullanan biri önerdi banada
27.4.18
Hakan Alkan
Hiçbir şey işe yaramıyor doktorun tedavi programına uymalısınız. Gerisini dert etmeyin. Öyle büyük bir hastalık değil taleplerinizi kolonoskopinizi yaptırın işçinizi ihmal etmeden için sorunları doktorla paylaşın gerisini takmayın kafaniza.
30.4.18
Sinem
Merhaba ben bir yıldır ülseratif kolit hastasıyım. Günde 3 öğün Asokol 500 gr ilaç içiyorum ikişer ikişer gece lavman koymam gerekiyor ama kullanmadım. İlaçlar yüzümü kötü yapınca bırakmak istedim. Araştırma yaptım. Kantoron yağı ve çayı iyi geleceği söylendi yaptım ama iki gündür kanamam var ne yapacağımı bilmiyorum. Doktora da gitmek istemiyorum. Çok kötüyüm��
31.5.18
Hakan Alkan
Sinem Hanım doktor kontrolü dışına çıkarak dpktoeubyanıltabilir daha sert tedavi programı alabilirsiniz. Aylık kontrollerinizi aksatmayın.
31.5.18
Unknown
Oğlum 8 aydır ülseratif kolit hastası çok ağır tedaviler görüyor tedavinin 3. Aşamasına geldik hastalık baskılanmıyor cok çaresizim hiç bitkisel tedavi uygulamadım doktorumuzun diyetinden çıkmadık acaba ne yapmalıyım
15.7.18
Hakan Alkan
Kortizon yada remikeyt okunuşu serum tedavisine başlamayınuygun görürse başlayabilir doktor işe iletişimde olun ya da başka doktora gidin çokmkorkmayın kontrol altına alınacak merak etmeyin
16.7.18
Unknown
İlk olarak sigara kullananlar sigarayı kesinlikle bırakmalı! çay, kahve, kesinlikle içmemeli sabah kahvaltısında bir bardak açık çay olabilir sadece.. kudret narı sabah akşam bir çay kaşığı.. mide ve bağırsağında yara olanlar! gece yatarken kuru incir iki adet, ve sabah kalktıklarında bir limon sıkıp suyunu için, yarım saat sonra bir fincan zeytin yağı.. 21 gün deneyin.. yara tamamen kapanacaktır..
22.7.18
Unknown
Merhaba arkadaşlar bende kolitim ve 3,4 gündür sünnet olay 21 kürü üzüm ve suyunu içiyorum yani ;akşamdan 21 tane üzdüm suya atıp sabah üzümleri ve suyu içiyorum birde probiyotik olarak lahana turşusu suyunu iki bardak içiyorum çok iy geliyor kilo aldım hem.
25.11.20
Unknown
Merhaba kızım var 5 yaşında crohn hastalığı teşhisi konuldu onun için hangi doğal ilaç kullanmalıyım

14.1.22
Hakan Alkan
Doktorunuz ne tedavisi uyguluyor?
26.2.22