Cilt hastalıkları hakkında bilgiler

Ben, Et Beni, Cilt Kanseri
Et Beni
Vücudun dış yüzeyini saran deri en önemli organlarımızdan biridir. Bu en geniş organ hem koruyucu bir örtü hem de bir duyu organıdır. Deri vücudumuzun dış dünyayla arasındaki sınırdır. Yumuşak ve esnek olduğu kadar sert ve dirençlidir de. Dokunma duyumuz olarak beynimize dış dünyadan mesajlar yollar, ısıdaki büyük farklılıklara dayanıklıdır ve vücudu dış saldırılardan korur. Ama tüm ataklara karşı dirençli değildir.

3000’ne aşkın deri hastalığı saptanmıştır. Tıp biliminin ilgi sahasına giren hastalıkların yüzde 20 si deri hastalığıdır.

Deri üç katmandan oluşur. Bunlar üst deri, alt deri ve hipoderm denilen deri altıdır. En dışta yer alan ve göreceli olarak ince olan deri bir çok hücre katmanından oluşur. Avuç içleri ve sürtünmeye açık olan bölümlerinin dışında oldukça incedir. Derinin rengini veren melanin ve karoten pigmentleridir. Alt deride kan damarları vardır ve ayrıca sıcak, soğuk, sert, yumuşak, acı gibi dokunma duyularının sinir uçları da alt deridedir. Yağ bezleri, ter bezleri gibi salgı hücreleri de bu katmandadır. Kıl kesecikleri de alt deridedir. Yağ ve ter bezleriyle kıl kesecikleri derinin dışarıyla teması olan bölümleri olduğu için son derece hassastır.

Alt deriden sonra hipoderm denilen deri altı bölümü gelir. Bu aslında derinin bölümlerinden biri değil deriyi altındaki kas yapısına bağlayan bölümdür. Ter bezleri vücudun her tarafına yayılmıştır. Tüp biçimindeki bu bezler alt deriye gömülmüşlerdir. Sinir sistemi tarafından uyarılınca ter dediğimiz tuzlu sıvıyı salgılarlar. Egzersiz yaparken vücut harareti dengelemek için terler. Terlemeyi uyaran diğer nedenler havanın ısısı, rutubeti ve ruhsal gerginlik durumudur.

Yağ bezleri kıl keseciklerinin yanındadır. Lipit açısından zengin bir yağ salgılarlar. Bu yağ kılı izleyerek derinin üstüne kadar çıkar. Bu salgı derinin ve kılın kurumasını önler.


Deriyi etkileyen hastalıklar nelerdir?

Bunların nedeni dış yada iç etkenler olabildiği gibi her ikisinin karışımı da olabilir. Bakteri ve virüs kökenli olanları da vardır. Deride mantar, bakteri gibi bir çok organizma yuvalanır. Bunların bazıları zararsızdır. Bazıları sivilcelere neden olur. Bazıları da daha ciddi sorunlar yaratır. Diyabet, yüksek kolesterol, kanser gibi vücudun içinden gelen nedenlerde deride belirgin değişiklikler meydana getirir.

Patolojik deri değişikliklerinin tümüne dermatit yada egzama denilir ki bunlar alerji kökenli olabilir. Egzama hafif yada şiddetli kaşıntının eşlik ettiği bir deri iltihabıdır. Deride ufak yumrular oluşur sonra bunlar kabuk tutar. Hasta bunları kaşırsa üst deri kalınlaşıp sertleşir. Egzama çocuklarda olduğu kadar erişkinlerde de görülebilir. Nedenleri bilinmemektedir. Bazı araştırmacılar bunu strese bağlarlar ama bunu kanıtlayan bilimsel bulgular yoktur.


Egzama


Çocukta Atopik Dermatit
Çocukta Atopik Dermatit
Atopik dermatit (resim) ufak çocuklarda rastlanan bir egzama türüdür. Kalıtsal bir deri hastalığı olup çocuk altı aylıkken ortaya çıkar, değişik ağırlıkta seyreder.

Seboreik egzama genellikle bebeklerde görülen konak dediğimiz bir tiptir. Bebeğin başında oluşur. Kaşınmaz ve genellikle bir iki ayda kaybolur. Egzamanın bunlardan başka bir çok tipi vardır.


Sedef


Bir başka deri hastalığı da deride kırmızımsı, hafif kabartılı, üstü gümüşsü, beyaz pullarla kaplı lezyonlarla beliren ve kronik hastalık olan sedef hastalığıdır. Bu vakalar ağır seyreder.

Sedef
Karında Sedef
Sedef
Dirsekte Sedef



Akne


Akne
Akne
Özellikle gençlerin korkulu rüyası ola aknede bir nevi deri hastalığıdır. Ergenlik çağındakilerin yüzde 85’inde rastlanır. Buluğ çağında ortaya çıkıp 18-20 yaşına kadar devam eder. Ergenlik döneminde androjen hormonlar kıl köklerini etkileyerek akne oluşumunu artırır. Siyah noktacıklar ve irinli kabarcıklar derinin aşırı yağlanması sonucu oluşur. Deri yağı aşırı salgılanınca meydana gelen iltihaplanma derideki gözenekleri kapatır. Kıl keseleri de tıkanır ve bir sivilcenin ortaya çıkmasına neden olur. Diğer deri hastalıkları gibi aknede oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Bazılarında ergenlik yaşından sonrada devam eder.


Kızamık ve Suçiçeği


Kızamık ve Su Çiçeği İzi
Kızamık ve Suçiçeği İzi
Bazı deri hastalıkları virüs kökenlidir. Daha çok ayak, el ve yüzde oluşan siğil bunların en zararsızlarındandır. Deride kümeler halinde ortaya çıkan uçuk ve zonada deri hastalıklarındandır. Bulaşıcı hastalıklardan kızamık ve suçiçeğinin de deri üzerinde izleri olur. Deri hastalıklarının çoğuna kesin etkili bir ilaç bulunamamıştır. Virütik deri hastalıklarından bazılarına karşı vücut bağışıklık kazanabilir, bazılarıysa zaman zaman nüks eder.

Deri hastalıklarına karşı merhem, krem ve haplarla ilaç tedavisi uygulanır. Her durumla ilgili tedavi şeklinin kararını cilt doktoru verir. Ama hastanın da doktora belirtileri zamanın da ayrıntılarıyla vermesi önemlidir. Deri hastalıklarının ortak yanı her birinin deride gözle görünür belirtileri olması ve pek çoğunun yüzde ve ellerde görülmesidir.

Bazı deri hastalıklarının iş ortamıyla ilgisi vardır. En yaygın olanı derinin zararlı kimyasallarla teması sonucu oluşan deri tahrişleridir. Bazı alkalikler, deterjanlar, asitler, kozmetikler, çözücüler gibi bazı kimyasallar, çizikler, yaralanmalar, aşırı soğuk ve sıcak, radyasyon gibi fiziksel etkenlerin yanında bir de bakteriler virüsler gibi biyolojik etkenler vardır.


Cilt Kanseri


Et Beni, Cilt Kanseri
Et Beni
Alınacak ilk önlem güneş ışınlarına fazla maruz kalmamaktır. Doktorlar vücudun güneşe açık yerlerine koruyucular sürülmesini önerirler. Derimizde ki bazı değişikliklere karşı duyarlı olmalıyız. Bu tehlike çocuklar içinde geçerli olduğundan çocukların derileri de zaman zaman muayene edilmelidir. Deride anormal ve hızla değişiklik gösteren her görüntünün uzman bir gözle kontrolden geçirilmesinde fayda vardır.

Ben, Cilt Kanseri
Et Beni ve Cilt Kanseri
Giderek büyüyen bir ben yada et beninin renginin koyulaşması ve çevresinin düzensiz pütürlü bir hal alması tehlikeli bir gösterge iken koltuk altı gibi sürtünmeye açık yerlerde çıkan benler özellikle potansiyel bir tehlike taşır. Bu gibi durumlarda bir doktora görünmek gerekir.

Derimiz kıymetli bir organımızdır. Vücut deri aracılığıyla dış dünyayla temas kurar. Güneş ışınlarından, çevre kirliliğinden vücudumuzu koruyan organımız deridir. Bütün bu önemli fonksiyonları dikkate alınınca deri özenli bir bakıma hak kazanmış organdır.


6 yorum:

şafak
Egzamasi olan nasıl kullanmalı. Yuzumde yaklaşık 1 senedir geçmeyen yara çıktı surekli kabuk kabuk soyuluyor türlü türlü ilaç kullandım gecermis gibi oluyor tekrarliyor
13.5.14
Mustafa
Merhaba Şafak,

Çörek otunu öğütüp su ile karıştırarak krem kıvamına getirip bir kaç günde bir uygulayabilirsin. Ancak öncelikle yüzünün haricinde vücudunun görünmeyen bir bölümüne bir miktar uygulayıp yarım saat bekle cildin herhangi bir alerjik tepki vermezse güvenle kullanabilirsin. Tüm yüzüne uygulayacağın ilaçlardan önce bunu denemeni öneririm. Her bulduğunu yüzüne sürme. Ayrıca çörek otunu dahilen yani çiğneyerek tüketmende vücudundaki TÜM düzensizlikleri gidermeye yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle..
13.5.14
Sare
Merhaba yüzdeki egzamadan bende de var 14 gündür çörek otunu yiyerek kullanıyorum ve sirkeyle birlikte kaynatıp yüzüme sürüyorum etkisini yüzümde gördüm ama bırakınca tekrar çıkıyor bu tamamen geçmez mi? Bir de krem kıvamına getirin demişsiniz bunu ne kadar bekletmeliyiz nasıl uygulamalıyız detay verir misiniz?
26.9.15
Sare
Merhaba ben tekrar sormak istiyorum çünkü cevap alamadım. Tarif ettiğiniz şekilde yaklaşık 4 aydır kullanıyorum vücudumun biçok yerinde stres egzaması vardı saçlarımda dahil.şu anda geçti diyemem ama çok farkedilir bi etkisini göremedim kaşıntı azaldı ama hastalık devam ediyor acaba yanlış mı kullanıyorum ya da başka bir öneriniz var mı?
9.1.16
Mustafa
Çörek otu tüketiyormusunuz yoksa sadece harici olarak cildinize mi sürüyorsunuz? Eğer sadece cildinize sürüyorsanız ayrıca günlük olarak 2 gram çiğneyerek de tüketmenizi öneririm.
9.1.16
Başak
Hayır aynı zamanda tüketiyorum yaklaşık 6 aydır
21.3.16