Tıbbı Nebevide Kara Habbe

Tıbbı Nebevi
Tıbbı Nebevi
Buhari ve Müslimin sahihlerin de, Ebu Selemenin Ebu Hüreyreden naklen rivayet ettiği hadisler de sabit olduğuna göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurdu: “Çörek otuna devam ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her derde çare vardır. Bu hadisi aynı zamanda Tirmizi ve Ahmed İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. Buhari Ve İbn-i Mâce Aişe (r.a.)’de bu hadisi rivayet etmişlerdir.

Çörek otunun faydaları gerçekten çoktur.

Çörekotu Farsçada Şunizdir. Siyah kimyondur. Hint kimyonu denir. Harbi, Hasan (r.a.)'den naklen hardal olduğunu söyler. Herevi ise sakız ağacının meyvesi olan çitlembik olabileceğini anlatır. Bunların ikisi de vehimden ibarettir. Doğru olanı Farsçadaki "Şunizdir.

Peygamber efendimizin "Çörek otunda her derde çare vardır" sözü, tıpkı Cenab-ı Hakkın "Rabbinin emri ile her şeyi yıkar" (Ahkaf: 46/25) sözüne benzer. Yani yıkılmaya müsait olan her şeyi yıkar, yakılmaya müsait olan her şeyi yakar vb. demektir. Çörek otu ateşli olmayan bütün hastalıklara faydalıdır. Sıcak ve kuru hastalıklara da belirtiyle birlikte nüfuz eder, az miktarda alındığı zaman soğuk ve yaş nitelikli ilaçların güçlerini sıcak ve kuru nitelikteki hastalıklara süratle nüfuz ettirir.

Kanun sahibi ve diğerleri süratle işlediği ve gücünü ulaştırdığı için kâfur lekesine karşı safran'ın kullanılmasını uygun bulurlar. Bunun birçok örnekleri vardır, bunları meslekte ihtisas görmüş kimseler bilirler. Özellikle sıcak karakterli hastalıklarda sıcak karakterli ilaçların fayda sağlaması akla uzak değildir. Bunun örneğini birçok ilaçta görülür. Bunlardan zamk ve zamkla birlikte yapılan arpacık ilaçlarını söyleyebiliriz, tek elemanlı ilaçlardan şeker ve diğerleri gibi.


Arpacık, doktorların ittifakıyla sıcak karakterli bir şişliktir. Sıcak kükürdün uyuza son derece faydalı oluşu da böyledir.

Çörek otu, sıcak ve üçüncü derecede kurudur. Şişkinliği giderir, kel olan yere ekilen saç tohumunu çıkarır, alaca hastalığına ve dört günde bir gelen sıtmaya faydalıdır, tıkanıklıkları açar, gazları dağıtır, midenin lüzumsuz salgı ve sıvılarını kurutur. Dövülür ve balla yoğrulur, sıcak suyla birlikte içilirse böbreklerde ve mesanede oluşan taşları eritir. İçmeye günlerce devam edildiği takdirde idrarı, adet kanını ve sütü çoğaltır.

Sirkeyle birlikte ısıtılıp karın üzerine sürüldüğünde kıl köklerini öldürür. Taze ya da haşlanmış Ebu Cehil karpuzunun suyuyla yoğrulursa parazitleri düşürmekteki etkisi daha güçlü olur. İç organları temizler, ağrıyı keser, gazları ve salgı birikintilerini dağıtır. Dövülüp de bir beze bağlanıp sürekli koklanırsa soğuk nezleyi giderir ve tamamen iyi eder.

Çörek otunun yağı saçkıran hastalığına, siğillere ve bene faydalıdır. Suyla birlikte bir miskal (1 miskal = 4,6 gr.) içilirse astıma ve nefes darlığına iyi gelir. Bu yağdan sargı yapılırsa soğuk baş ağrısına faydalı olur.

Çörek otu sirkeyle haşlanır ve bununla gargara yapılırsa soğuktan ağrıyan dişlerin ağrısına faydalı olur. Öğütülüp toz halinde buruna çekilirse gözde ortaya çıkan sulanmanın başlamasına fayda verir. Sirkeyle birlikte sarılırsa sivilceyi ve yaralı uyuzu söker atar, balgama bağlı şişlikleri ve katı şişlikleri dağıtır.

Çörek otu yağı buruna çekildiği zaman yüz felcine, yarım miskalden bir miskale kadar içildiğinde de zehirli örümcek sokmasına iyi gelir. Taze olarak dövülür, çitlembik yağıyla karıştırılır ve bu karışımdan kulağa üç damla damlatılırsa kulak nezlesine, uğultuya ve tıkanıklığa faydalı olur.

Çörekotu kavrulur, taze olarak dövülür, sonra zeytinyağında bekletilir ve bu karışımdan buruna üç veya dört damla damlatılırsa, sık sık aksırtan nezleye iyi gelir.

Çörek otu yakılır, eritilmiş bal mumu, zambak yağı ve kına yağıyla karıştırılır, bu karışım uyluklar da çıkan yaralara, yaralar sirkeyle yıkandıktan sonra sürülürse, iyi gelir ve yaraları yok eder.

Sirkeyle birlikte dövülür, bundan alaca hastalığına, ciltte beliren siyah noktacıklara ve baştaki yoğun kepeklenmeye faydası olur ve iyi eder.

Taze olarak dövülür de kendisini kuduz köpek ısıran kimse, daha sudan korkmaya başlamadan önce her gün iki dirhem kadarını soğuk suyla birlikte alırsa önemli derecede fayda görür. Kuduz köpeğin ısırmasından bir zarar görmeyeceğinden emin olabilir. Çörekotu yağı buruna çekildiğinde, felç ve titremeye faydalı olur, bunları meydana getiren maddeyi yok eder, vücuda sürüldüğü zaman zehirli böcek ve hayvanları vücuttan uzaklaştırır; yaklaştırmaz. Çitlembik su da eritilir ve anüsün iç kısmına sürülür, üzerine de çörek otu yağı serpilirse, basura görülmedik şekilde faydalı olan iyi bir ilaç meydana gelmiş olur.

Çörekotu yağının faydaları bizim bahsettiğimizden kat kat üstündür. Çörekotu yağı, ikişer dirhem içilmelidir (1 dirhem 3,21 gr.). Ayrıca çörek otu ve yağını çok fazla kullanmanın sağlığa zararlı olduğu da bilinmelidir.

İbn-i Kayyim El Cevziyye’nin Tıbbu’n Nebevî adlı eserinden alınmıştır. Tıbbu’n Nebevî Hz. Peygamber S.A.V.’in sağlık ve tıpla ilgili verdiği bilgiler ve tavsiyelerdir. Bu tavsiye ve bilgiler birer tedavi aracıdır. Tıbbın en pratik ve yararlı metotları olduğu gibi, ilacın en etkilisi ve en üstünü, tedavi yöntemlerinin en gelişmişi ve de kapsamlısıdır.

“Peyderpey inen Kur’an’a” andolsun ki, arkadaşınız Muhammed sapmadı ve batıla inanıp azmadı da. O arzusuna göre konuşmaz. O’nun sözleri, hükümleri ilhamdan, vahiyle bildirilenden ve vahye uygunluktan başkası değildir. Ona bunları müthiş kuvvetleri olan (Cebrail) öğretti.” ( Necm Suresi 1–5) ile peygamber S.A.V. ’den sadır olan bilgilerin vahye dayandığının delilidir.

Yine Kur’a-ı Kerim, Hz Peygamber S.A.V. bu vahye hiçbir ekleme ve çıkarmadığının delilidir. “Eğer Peygamber sözlerin bir kısmını kendiliğinden bizim adımıza uydursaydı, onu kuvvetle yakalar, onun ‘güç ve kuvvetini’ alır, sonra da onun can damarını keserdik. Sizden hiçbiriniz de buna engel olamazdı.” (Hakka Suresi 44–47).

Tıbbu’n Nebevî’yi Zâd'ul-Maad adlı Hadis Külliyatından tanıdığımız İbn-i Kayyim El Cevziyye (H 691–751) adıyla bilinen Şemsed’d-Din Muhammed b. Ebu Bekir b. Eyyup b. Sa’d b Hariz Ebu Abdillahe’ Zur’i e’d Dimaki E’l-Hanbelî tarafından kaleme alınmıştır. Her kütüphanede bulunması gereken bu muhteşem eserin yalnız çörek otu ile ilgili bölümü yayınlanmıştır.


28 yorum:

tasarım mekani
Daha neler ogrenecegiz sayenizde... guzel seylere vesile oluyorsunuz. tskler, medinem
25.3.09
tasarım mekani
Artik sizde mimlendiniz... medinem
26.3.09
tasarım mekani
:))
26.3.09
Adsız
Corekotu ateşli olmayan bütün hastalıklara faydalıdır yazmissiniz ...??? Ama Hadisi serif de : her derde care vardir yaziyor..sizin neden öyle yazdiginizi sorabilirmiyim yoksa ben mi yanlis anladim?
26.9.09
Mustafa
Öncelikle bu yazı benim keyfiyen veya bir araştırma veya bir deney sonucu vardığım bir sonuç değildir. Yukarda okumuş olduğunuz bilgiler Tıbbün Nebevidir. Yani bilindiği üzere peygamber tıbbıdır. Ve binlerce yıllık bilgilerdir. Zaman dikkate alındığında bilgiler değişikliğe uğramış, çeviri hatalarına maruz kalmış hatta günümüzde anlaşılması mümkün olmayan şekle bürünmüş olabilir. Örneğin, artık günümüzde hiç kimsenin hastalıkları sıcak, kuru, soğuk vb. olarak sınıflandırmaması gibi. Kaldı ki bırakın bu bilgileri alemin en Kıymetli Kitabı bile anlaşılamıyor.

Durum böyleyken ben size bahsettiğiniz cümle konusunda kesin doğrudur veya kesin yanlıştır diyemem.

Bu yazının yayınlanmasındaki amaca gelince bu kıymetli bilgiler içerisinde çörek otundanda bahsedildiği için siteye eklemeyi nacizane uygun gördüm.

Evet sizinde bahsettiğiniz üzre Peygamber Efendimizin (S.A.V.) "Ölümden başka herşeye şifadır" hadisine ulaşan haftalarca hatta aylarca süren yüzlerce tıbbi deney mevcut.

İnanıyorumki çörek otunu kullanmaya başladığınızda ve düzenli bir şekilde fazla tüketmeden devam ettiğinizde mutlaka bir fayda alırsınız. Bir zarar göreceğinizi düşünmüyorum ve hiç duymadımda. Ancak belkide değişiklikler yavaş olacağından hiç bir şey hissetmeyebilirsiniz.

Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar. Kalın Sağlıcakla.
27.9.09
Adsız
vitiligo (alaca)hastalığının tedavisi için ne yapılması lazım ?
14.4.12
Mustafa
Düzenli olarak hergün 2 gram çörek otu kullanabilirsin. Birde 2 - 3 günde bir bir diş sarımsak tüket. Tüketmeden öncede bir kaşık içinde ez ve bir kaç dakika beklet. Bunlar bağışıklık sisteminin daha düzgün çalışmasını sağlayacaktır. Geçmiş olsun dileklerimle.
14.4.12
Adsız
Esl corek otu ciceyi ne rengde olur? Ag yoxsa mavi?
20.5.12
Mustafa
Merhaba beyaz çiçekli olanıda vardır mavi çiçekli olanıda vardır. Sadece beyaz çörek otunun yetiştiriciliği yapılmaktadır.
20.5.12
Adsız
Cavab ucun cox sag olun.Men Azerbaycanliyam,burda corek otunun mavi reng cicek acani satilir.Bu mavi renda ciceyi olan da mualicevidir?
21.5.12
Mustafa
Evet tedavi edici özelliği vardır. Ancak devletin izni ile yetiştirilip satılan ürünleri tercih edin. Çörek otunun kırda kendiliğinden yetişen türleri de vardır. Bunlardan kullanmayın.
21.5.12
Adsız
merhaba hormonları düzünlemek için çörekotunu nasıl kullanmalıyız 2.sorumdakadınalrdaki tüylenmeleri azaltmak yada kökünden bitirmek için çörekotu nasıl kullanılmalı lütfen bilgilendirirseniz çok sevinirim
16.10.12
Adsız
Sirkeyle birlikte ısıtılıp karın üzerine sürüldüğünde kıl köklerini öldürür...rica etsem bu kısmın tüylermi yok oluyor bu şekilde ama sirkeyle nasıl ısıtılacak anlamadım
16.10.12
Mustafa
Merhaba,

Üzgünüm çörek otunun kıl dökücü özelliğiyle ilgili olarak yeterli bilgiye sahip değilim. Ayrıca sirkenin sulandırılmamış olarak cilt üzerine uygulanması geçici veya kalıcı tahrişe sebep olabilir.
16.10.12
Adsız
anladım teşekkür ederim ama yukarıdaki yazının 6.satırında bu şekilde yazıyordu o yüzden sordum peki şu konuda bilgi istiyorum gögüs kanserinden korunmak için çörek otunu nasıl kullanırız..yada çörekotu mide rahatsızlığı olan birinin midesini ağrıtabilirmi?
17.10.12
Mustafa
Her zaman dediğim gibi çörek otu tüm hastalıklar için çiğnenerek kullanılır. Mide rahatsızlığı olanlarda belki ağrıya sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için günlük tüketilmesi gereken çörek otu gün boyunca tüketilir. Yani tohumlar yanda taşınarak 3 - 5 tohum şeklinde çekirdek yer gibi güne yayılabilir. Bu şekilde sindirim sistemini çok zorlamaz.
17.10.12
Adsız
kel olan yere ekilen saç tohumunu çıkarır burada şaç tohumun dan ne kast ediliyor.
14.11.12
sezer
selamun aleyküm , çörek otunu öğüterek kullanalı 2 ay oldu ankilozan spondilit hastasıyım bir değşme olmadığı kanısındayım, ısrarla 6 ay yada 1 sene kullanacağım kısmetse, ama sitenizi dolaşırken doktor adnan beyin ağrı kesiciyle kullanmayın uyarısını gördüm bunun nedeni nedir anlayamadm, ağrı kesici olmadan ne uyuyabiliyorum nede oturup kalkabiliyorum, cevaplarsanız minnettar olurum teşekkürler..
16.4.13
Mustafa
Aleykümselam Sezer,

Evet internette Adnan beyin bir kaç yerde antibiyotik ve ağrı kesici ile birlikte kullanmayın şeklinde açıklaması var ancak sebebini açıklamamış.

Yapılan çalışmalarda çörek otunun uzun süreli kullanımlarda antibiyotik ve ağrı kesici özellik gösterdiği sonucuna varılmış.

Burada http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11378280
ve
burada http://jcpronline.com/final/6.research%20article%20USAMAHAMIDRAMDHAN.pdf

Belki bu ilaçlar kullanılırken bu etkilerin daha da güçlenebileceği sebebiyle söylemiş olabilir.

Ancak yine birçok kaynakta çörek otunun hiç bir ilaçla etkileşime girmeyeceği de bildirilmektedir. Biz Adnan beyin söylediklerini çörek otu hakkındaki tüm bilgileri bir araya getirme adına uyarılar kısmına ekledik.

Bu uyarının çok önemli bir uyarı olmadığını düşünüyorum ama yinede yüzde yüz emin olmak için bunu birde kendisine sormanızda fayda görüyorum.

Geçmiş olsun dileklerimle, bu arada çörek otunu en az 1 sene kullanmanızı öneririm.

16.4.13
sezer
çok teşekkür ederim mustafa bey , inşallah kullanacağım
17.4.13
enes
selamun aleyküm, çörek otu ile ankilozan spondilit 'i yenen ,yada faydalı olduğu kanıtlanmış bi bilgi varmı ?
17.7.13
Mustafa
Aleykümselam Enes, bahsettiğiniz rahatsızlık ile ilgili olarak çörek otuyla henüz bir çalışma yapılmamış. Daha çok ölümcül hastalıklar üzerine çalışmalar yapılıyor. Ama bu çörek otunun size faydası olmayacağı ve kullanamazsınız anlamına gelmez. Ben düzenli olarak kullanmanızı öneririm. Geçmiş olsun dileklerimle..
17.7.13
Adsız
sa.vitilligo hastalığı için ilaç kullanırken çörek otu kullanılırsa ilacın etkisi azalır mı?
27.9.13
Mustafa
belki etkileyebilir ama bu ihtimal oldukça düşük.
29.9.13
Unknown
Selamün aleyküm ben yağını kendime ve çocuklar ıma kullanılanıyorum çocuklara sabah ve akşam birer çay kaşığı veriyorum sizce ölçüm nasıl
8.2.14
Unknown
Selamün aleyküm ben yağını kendime ve çocuklar ıma kullanılanıyorum çocuklara sabah ve akşam birer çay kaşığı veriyorum sizce ölçüm nasıl
9.2.14
Mustafa
Aleykümselam Mesut

Çocuklarınız için biraz fazla. Üçte biri kadar verin. Ayrıca çocuklarınızda bir rahatsızlık yoksa kullanmalarına pekde gerek yok.
9.2.14
Unknown
Merhaba Eşim yüz felci geçirdi..nasıl ve ne kadar ile ne sürede kullanmamızı önerirsiniz.faydası olurmu.
11.11.15