En iyi Antioksidan

Yerli Çörek Otu Tohumunun Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

Baharatlar asırlardır insanoğlu tarafından birçok hastalığın tedavisinde, dini törenlerde, lezzet ve koku maddelerinde kullanılmıştır. Günümüzde, baharatlardan ya da bunlardan izole edilen antioksidan etkili maddelerden; gıda endüstrisinde raf ömrünü uzatmak, eczacılıkta tentür şurup ve kozmetik sanayi gibi birçok endüstri alanında geniş bir şekilde faydalanılmaktadır.

Bugün gıda sanayinde, yağ ve yağ katkılı ürünlerinin raf ömrünün uzatabilmek için sentetik antioksidanlar kullanılmaktadır. Son zamanlarda bu maddelerin kanserojen etkiye sahip oldukları yapılan bir dizi araştırma sonucunda belirlenmiştir. Bunun sonucu olarak da, gittikçe doğal kaynaklı ürünlerin kullanımına yönelik eğilim hızla artmaktadır.

Bu çalışmada amaç; bilimsel araştırmalar neticesinde farmakolojik etkiye sahip olduğu neticesine varılan çörek otu tohumunun, doğal antioksidan kaynağı olarak önemini vurgulamaktır. Bu amaçla, yerli (Konya) ve yabancı (Mısır) çörek otu tohumlarının, radikal süpürme etkisi ve toplam fenolik madde miktarı gibi antioksidan aktivite değerleri incelenmiştir. Ve Türkiye kökenli numunenin hem radikal süpürme etkisi, hem de fenolik madde miktarı açısından diğerinden daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir.

Görülmektedir ki, atalarımızdan günümüze kadar gelen sütün ve yoğurdun üzerine bir kaç tane çörek otu konması geleneğindeki amaç sütün ve yoğurdun raf ömrünün uzatılmasıdır. Üzerinde düşünülmesi gereken diğer bir konu ise eskilerin bunu bilinçli olarak yapıp yapmadığıdır. Eğer bunun için kullanmadılar ise çörek otunu acaba niye koymuşlardır?

Yakup KAR, Nejdet ŞEN, Yener TEKELİ


5 yorum:

ali
Sayın yetkili; Çörek otu yağının peroksit sayısının yüksek olması nedendir? Ve neden peroksit bu kadar yüksek çıkıyor analizlerde?Bu peroksit sağlığa zararlı değil mi?
30.1.10
Mustafa
Sayın Ali,

Bu konuda yetkili olamasamda yinede sizin için ufak bir araştırma yaptım. Bu araştırma sonucunda çörek otu yağının peroksit değerinin çok değişken olduğunu değişik kaynaklarda değişik değerler verildiğini gördüm. 2 meq, 5 meq, 13 meq, 40 meq gibi.

Bunun değişmesinin nedeni çörek otu yağının elde edilme teknikleri, oksijen ile teması, depolama süresi, ışınlanıp ışınlanmaması olabilmektedir.

Zeytinyağında bile bu oran ilk sıkıldığında 5 meq ve bu oran depolama süresi boyunca yükselmekte ve en fazla 20 meq'in tüketilebileceği bildirilmektedir.

İllada çörek otu yağı kullanılmak isteniyorsa, çörek otu yağının soğuk sıkım tercih edilmesi, fazla beklememiş çörek otu yağının tercih edilmesi vede en önemlisi GÜVENİLİR BİR FİRMADAN temin edilmesi gerekmektedir.

Ben hemen hemen her cevabımda en iyi kullanım yönteminin tohumunun her gün çiğneyerek tüketilmesi olduğunu tekrarlamaktayım. Öğütülerek bekletilen çörek otunun da oksijen ile teması olacağından buda bir müddet bekletildikten sonra sağlığa zararlı hale gelebilmektedir.
31.1.10
Adsız
süper denemeye değer ben faydasını gördüm allahın izniyle, gülo
16.3.10
Adsız
selamlar kaybedeceğinz kilolar denemeye değer tabikiside boğazınızıda tutmak kaydıyla:)))))
25.5.10
SEMRA
Çörek otunu balla karıştırıp çiğniyorum KRONİK FARANJİT hastalığıma deva oldu . ayda iki kez hasta olurdum artık antibiyotikler fayda etmiyordu şimdi cok iyiyim üzerinede ballı sirke içiyorum herkese tavsiye ederim
SEMRA
23.1.11