Beyin travması hakkında bilgiler

Baş bölgesindeki yaralanma oldukça ciddi bir durumdur. Beyin sarsıntısı veya kafatasında bir kırık sonucu beyin dokusu zarar görebilir. Ve bu durum beyinde ciddi bir hasara neden olabilir. Başta meydana gelen bir yaralanma beynin birçok bölgesini etkileyebilir ve bunlar birbirinden bağımsız yada birbirini etkileyen sorunlar meydana getirebilir.

Bir kaza sonrası kafa travması mağdurunun yaşamı çok yönlü etkilenebilir. Bunlar hareket sisteminde sorunlar, duyu kaybı gibi fiziksel yada zihinsel, ruhsal ve sosyal sorunlar olabilir. Kazayı takip eden anda ilk olarak saptanan hasar hareketlerimizi düzenleyen motor yeteneklerde olur. Yürümede oluşan sorunlar derecesine göre tekerlekli sandalye, baston yada protezle kısmen de olsa giderilir. On vakanın sekizinde kazazedenin durumu zamanla düzelir ve hareket yeteneği normale döner.

Beyin Sarsıntısı, Travması
Beyin Sarsıntısı,
Travması
Beyin örselenmesi bazen felç yada denge bozukluklarına neden olur. Konuşmada bazı sorunlar yaşanabilir. Görme arızalarının içinde en sık rastlanan zaman zaman çift görmedir. Kulaklarda uğultu ve işitme yeteneğinde azalmada söz konusu olabilir. Tat alma yada koku alma duyuları zedelenebilir. Bazıları varsayımlara kapılarak olmayan kokular duyup, gürültüler işitebilirler. Çoğu zaman kazazede baş ağrısı, baş dönmesi ve aşırı yorgunluktan şikayetçi olur.

Zihinsel etkilenmelerde düşünme, hafıza, konsantrasyon, anlayış, dikkat ve öğrenme bozukluklarına rastlanabilir. Kişi aynı anda iki şey yapma yeteneğini yitirebilir. İnisiyatif zayıflaması, hayal gücünde gerileme, planlama yapma ve uygulamada hatalar olasıdır.

Bir beyin örselenmesi hissi davranışlarda aşırılıklara, sebepsiz gülme yada ağlama krizlerine sebep olabilir. Kişi duygularını kontrolde zorlanması sonucu sinirli ve saldırgan bir ruh yapısına girebilir. Cinsel dürtülerde anormallikler yaşayabilir.

Beyni etkileyen kafa travmalarının bir sonucu da depresyon ve olaylara karşı kayıtsızlıktır. Ki bu durumda kişi motivasyon ve çalışma gücünü büyük ölçüde yitirebilir. Kişilik değişikliği sonucu sosyal yaşama uyum bozuklukları görülebilir. Gençler kazadan sonra karşı cinsle iletişim kurmakta zorlanabilirler. Geleceklerine endişe ile bakanlar ve evlilik gibi bağlantılara girmekten kaçınanlar da olur.

Kafatası, Beyin Katmanları
Kafatası ve
Beyin Katmanları
Beyin sinir sistemimizin kontrol merkezidir. Oldukça hassastır ama o denlide iyi korunur. Kafatasının içine yerleştirilmiş olan beyin, beyin zarı denilen üç katmanla korunmuştur. Kafatası kemiğinin hemen altındaki en dış katman beyin kabuğudur. Kalın ve serttir. İkinci katman daha zayıf ve ağımsı bir görüntüye sahip olan bol lifli araknoid tabakasıdır. En içteki katman doğrudan beyne temas eden ve en hassas olan beyin zarıdır.

Beyin omurilik sıvısı da merkezi sinir sistemini koruyan bir yapıya sahiptir. Diğer fonksiyonlarının yanında bu sıvı beyni sarsıntılardan ve ani hareketler onucu örselenmelerden korur. Bütün bu koruma önlemleri beynin ne kadar önemli ve hassas bir organ olduğunu göstermektedir. Bir beyin yaralanmasının sonuçları beynin örselendiği bölgeye göre değişir. Beyinde her birinin işlevi farklı olan birçok bölge vardır. Öncelikle beyin iki yarım küreden oluşur. Sol ve sağ.

Beynin Bölümler, İşlevleri
Beynin Bölümleri ve
İşlevleri
Sol yarım küre konuşma, okuma, yazma, kavrama, sebeplendirme ve yargı gibi yeteneklerimizin düzenlendiği bölümdür. Bunlar sözel yetenekler olarak da adlandırılır. Beynin sol tarafı aynı zamanda vücudun sağ tarafının hareket ve duyusal fonksiyonlarını yönlendirir. Beynin sağ yarım küresi görsel bilgileri, şekilleri ve mekan algısını denetleyen bölgedir. Örneğin bir geometri şeklini çizdiren bu yarım küredir. Burası aynı zamanda vücudun sol tarafının hareket ve duyusal fonksiyonlarını yönlendirir. Bu iki yarım kürede loblara ayrılmıştır. Alın lobu konuşma ve hareket sinirlerini denetler. Şakak lobu işitme ve anlamayı kontrol altında tutar. Çeper lobu his ve dokunma duyularıyla ilgili bölgedir. Art kafa lobu görme duyusunu denetler. Bir kişinin beyninin değişik bölgelerinin hasara uğradığını bir düşünsenize. O kişinin yaşamı birçok açıdan ciddi bir şekilde değişecektir.

Bir kaza sonucu kafa travması söz konusuysa bu acil bir durumdur. Kazazede çoğu zaman kendinde değildir. Acil yardım girişimi kazazedenin hayatını kurtarmaya yönelik ilk müdahalelerdir. Kazazede öncelikle hareketsiz hale getirilir. Ve derhal her türlü ekipmanın bulunduğu yoğun bakıma alınır. Burada günlerce hassas bir gözlem altında tutulur. Doktor ve hemşireler saat başı, gerekirse daha sık kontrol altında tutarlar hastayı. Durumun ciddiyetine göre birkaç günden birkaç haftaya kadar hastane bakımı gerekebilir.

Fizik tedaviciden psikoloğa, sosyal görevliden rehabilitasyon uzmanına kadar birçok farklı uzmanlık alanını ilgilendirir hastanın durumu. Belirli bir iyiliğe ulaşıp artık cerrahi müdahaleye ihtiyaç kalmayıncaya kadar hastane bakımı devam eder. Doktorların uygun göreceği sürenin sonunda genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon dönemi başlar. Kişinin ızdırabı fazla ise suda tedavi uygulanır. Bu ağrının daha az hissedilmesini ve hareketlerin daha kolay yapılmasını sağlar. Nekahat döneminde kişi fiziksel açıdan gücünü kaybetmiş durumdadır. Verilen egzersizlerle eski gücünü kazanmasına yardımcı olunur.

Kaza, Beyin Travması
Kaza ve Beyin Travması
Bu tür yaralanmaların yüzde 50 ile yüzde 60 arası daha çok alkol ve aşırı sürate bağlı otomobil kazalarında meydana gelmektedir. Kazazedelerin dörtte üçü erkektir ve bunlarında yüzde 60’ı 20 ila 34 yaş arasındadır. Tedbirli olmak bu ürkütücü rakamları hızla aşağıya çekebilir. Bunun ilk şartı hız limitlerine uymak ve alkollü olarak direksiyon başına geçmemektir. Bisiklete ve motosiklete binenler mutlaka kask takarak başlarını korumalıdırlar. Böyle ufak ve önemsiz gibi görünen önlem kazalardaki ölüm oranını yarı yarıya düşürecektir.

Kafa travmaları son derece karmaşık ve tehlikeli sonuçları olabilecek vakalardır. Sonuçları ve tedavi edilmesiyle ilgili daha birçok karanlıkta kalmış nokta vardır. Araştırmaların devamı alınacak önlemler, kaza sonrası uygulanacak tedavi ve gösterilecek ilgi kazazedelerin en az zararla yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereklidir.


22 yorum:

Unknown
Hayırlı Akşamlar. 15 sene önce bir tartışma sonucunda dayım (kıyasettin 44yaşında olan)dengesini kaybedip yere düşmesi sonucu denge kaybından 2 veya 3 sefer kalkmaya çabalaması nda sert bir şekilde geriye kafatasının arka tarafını vurması sonucunda felç geçirmiştir şuan görme kaybının %65 görüyor yürümesi 2 kişinin desteğiyle yürüyor. doktorlar beyin travma sonucu beyinde zede var. İyileşme yok ne yapabiliriz nasıl geçer.
11.9.13
Mustafa
Merhaba Enes, çörek otu kullanmanızı tavsiye edebilirim.
11.9.13
Adsız
araba çarpması sonucu kafamın sağ arka yanını asfalta çarptm kısa süreli bilinç kaybı geçirdim ve koku alamıyorum önerisi yada başından benzer durum geçirip koku alamayan varsa yardımcı olursa çok sevinirim
26.12.13
Adsız
Bende 2010 haziran ayında trafik kazası geçirdim beyin travması sonucu koku alamiyorum hiçbir çözümü yok alamicaz koku artik
10.3.14
Adsız
egsersiz egsersiz yılmadan,ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN
17.3.14
erman
Merhaba gecen yil araba çarptı kardeşime 2 ay komada kaldı simdi yurumede ve konuşmada sorun var ne yapmalıyım yardımcı olun
19.12.14
Adsız
Merhabalar kasim 2014 te araba kazasi gecirdim simdi sag gözumun sag tarafinda %50 görme kayip var acaba ne yapabilirim.
Saygilar
24.6.15
Unknown
Iki yıl önce kullandığım tirin
Kontrolden çıkması sonucu
Çok ağır bir trafik kazasi geçirdim
En büyük darbeyide kafadan aldım
Yoğun bakımdan çıktıktan sonra
Gözlerimi açtım her şey çift görüyorum
Onunda kolayını buldum tek gözümü
K apatiyordum o zaman tek görüyordum
Allah bu duruma düşen insanların
Yardımcısı olsun ben iki yıldır cekiyorum
6.12.15
Unknown
Iki yıl önce kullandığım tirin
Kontrolden çıkması sonucu
Çok ağır bir trafik kazasi geçirdim
En büyük darbeyide kafadan aldım
Yoğun bakımdan çıktıktan sonra
Gözlerimi açtım her şey çift görüyorum
Onunda kolayını buldum tek gözümü
K apatiyordum o zaman tek görüyordum
Allah bu duruma düşen insanların
Yardımcısı olsun ben iki yıldır cekiyorum
6.12.15
Mustafa
çok geçmiş olsun yılmaz bey
6.12.15
Unknown
Selamunaleyküm benim kardeşimde kafasına çok ağır darbe aldı 13gün yoğun bakımda kaldı ve taburcu etik sağ el ayak çoğ ağır çaloşıyor ve çok su içip kusuyor aynı gün acile kaldırdık ve yine çok istiyor doktorlar fazla vermeyin dedi su ama bize düşman oluyor bize ağıza alınmayacak sözler sarf ediyor ne yapabliriz bilmiyorum bir akıl verin
1.7.16
Unknown
Mustafa bey size nasılulaşırız
1.7.16
Unknown
Mustafa bey size nasılulaşırız
1.7.16
Adsız
merhaba ben 16 yaşımda trafik kazası geçirdim. belediye otobüsü bana yaya iken çarptı kafatasımda 6 kırık vardı. Şimdi 7 sene geçti ben üniversiteye başlayınca yurtta kalmak zorunda oldum. orada 2 sene geceleri uyuyamadım ( odadakiler gece uyumuyordu ) ve yemek de hep sıkıntılı idi. ve özellikle istediğim zaman uyuyamaktan çok kötü etkilendim daha sonra başım dönmeye kafam ağrımaya başladı. kafamdaki kırık geçmişti ama şimdi o kaza anında ne yaşadıysam hepsi geri döndü. gözlerim ışığa bakarken çok acımaya başladı yine. kafamın ön kısmı çok acımaya başladı yere koyamıyordum başımı. ve orda çıkıntı oluştu. zaten kırıktan dolayı vardı ama çok belli değildi.(kaza raporuna göre frontal lob da 6. dereceden kırık vardı ) ben travmanın tekrar etmesi üzerine hastaneye gittim tomografi çektirildi.tam o acıyan hattı bana tarif edip burda bir açık kırık var ama yapcak bişey yok dediler. oraya yağmur damlası değse başım dönüyordu. önümdeki o kırık yere basınca dönüyor ve acıyor. yorulunca ve morali bozuk insanların yanında durunca daha da kötü oluyorum. tüm bunlar o ilk zamanlar da vardı ama geçmişti çok spor yapmak istedim izin vermediler üniversite sınavına hazırlanmak beni fazla yıprattı çünkü tam o dönem sadece spor yapmak koşmak güçlenmek istiyordum tam aksine bütün gün evde ya da okulda oturup stresli bir aile içinde 3 sene sınava hazırlanmak zorunda kaldım en çok gözlerimi hareket ettirirken başımın dönmesini hissediyorum bunlar neden geri döndü yaşam şartları etkiler mi ne yapmam gerekir?
11.7.16
Adsız
cok gecmis olsun
12.7.16
Unknown
28.06.2015 de cok agir beyin travması geçirdim kaza ano ve 1gun öncesni kazadan 1 ay sonrasini hatrlamoyorim sonrasında şizofreni belirtim vardi bilinc yoktu halisulasyom goriyordum kazaya inanmiyordim ruya sanoyordum deliriyordum ruya sanip uyanamadgim icim kendimo öldürmeye calisiyordum beni kimseyle gorusturmuyorlardi cok aile baskısı yedim en son kendmi 4 kattan asagi atip kaçmayı planladim ve atladim ama kaçamadim cunki kosamiyordim 4. Katin yüksekliğinin verecegi zararı bile dusunemiyordim okadar kotuydum ko zatem olup ruyadan uyanmak istiyordim hastaneye gderken araba kapisini acip otobana olmek icin atlamaya calisiyordim. En son 3 4 ay sonra az az kendime geldom oncesinde de fitness yapardim yine gitmek istedom izin vermediler 1 2 kez ailemle gittim inanilmaz güç kaybetmiştim sonra yine birakmadilar ve en son artik kendime baya geldim ve isyan ettim sppra basladom ve 7 aydir aralıksız yapiyorim inanılmaz iyi gidiyorim vücut cok iyi oldu kondisyon hal hareket guc cok ilerledi tavsiye ederim spor yapin zaten ben bu sene besyoya hazırlanıyorum
6.9.16
Unknown
Instagram: muratbingol_ (murat Bingöl) facebok: ultraslan41@outlook.com (murat Bingöl) Bana ulasmak isteyen olursa travma konusunda travmayi geciren hasta agzindan bizzat hastaya yapilmasi gerekenleri anlatmaya calisirim
6.9.16
Unknown
Instagram: muratbingol_ (murat Bingöl) facebok: ultraslan41@outlook.com (murat Bingöl) Bana ulasmak isteyen olursa travma konusunda travmayi geciren hasta agzindan bizzat hastaya yapilmasi gerekenleri anlatmaya calisirim
6.9.16
gulseren uyguroglu
Murat bey yaşadıklarınızdan sürecden bahsedermisiniz lütfem
26.12.16
Demir Yiginlari
Arkdaşlar hepinize Allah şifa versin Motosiklet kazası geçirdim 3 hafta da hastanede yatırdılar Travma yüzünden çift görüyorum Size sorum çift görmenin ortalama bir zamanı var mıdır yani 3,5 ay da sürebilir 3,5 yılda diye bir ortalama
15.1.17
gulseren uyguroglu
Benım eşimde motor kazası 1.30 ay koma beyın kanaması sonrakı asamalar yanı uyandıkdan sonra herseyı unutmus du tekrar ogrendı kendıne yenı yenı geliyor kısa hafızada sorun var citf gördü tv ozellıle yataken seyrederken bir ay icinde gectı.. bu süreci yasayanlar bence paylaşmaları gerekıyo bızım hazıran 3 te 2016 da olmustu kaza sürecle işgili sorularınız olursa elimden geldigi kadar yanıtlarım
15.1.17
Unknown
10 gün önce eniştem düşme sonucu basini çarptı ve kafa tasinda 4 kırık var parçanın bir tanesi beyne baskı yaptığı için ameliyatla alındı.5 gün uyutuldu beyin deki hasar artmasın diye. sonrasında ilaçlar kesildi ancak bilinci yerine gelmedi .Kendi başına nefes alamadığı için boğazdan delik açıldı. Bilinci kapalı halde hala yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Doktorlar böyle kaladabilir diyolar .benzeri olay yaşayanlar varsa bilgi verebilirmi acaba normal hayatına dönme şansı varmi butür durumlarda.
16.3.17