Ayaklar ve rahatsızlıkları hakkında bilgiler

Ayaklarımız önemli ve becerili organlarımızdır. Ayakta olduğumuz ve yürüdüğümüz zaman vücudumuzun bütün yükünü onlar çeker. Bir yerden bir yere giderken dengemizi ve gücümüzü onlardan alırız. Birçok darbenin ilk muhatabı olarak güçlü ama değişik zeminlere de ayak uyduracak kadar yumuşak ve esnek olmalıdır ayaklar.

Ayak, Kemik, Tarak, Topuk
Ayak Kemiği
Tarak ve Topuk
Genellikle onları bir ayakkabı içerisine hapseder ve pek ender dinlendiririz. Onları ihmal ettiğimiz ve fazla ciddiye almadığımız için de tüm yaşantımız boyunca oldukça eziyet çekerler. Oysa yaşam boyunca ortalama 175.000 km. yol yürüdüğümüz hesap edilmiştir ki bu dünyanın çevresini 12 defa dolaşmaya eşdeğerdir. Bu durumda onlardan sıkıntı çekmeden yararlanabilmemiz için ayaklarımıza iyi bakmamız şarttır.

Her yapı işlevine en uygun bir şekilde güçlendirilmiş ve biçimlendirilmiştir. Vücudumuzda bu genel kurala uyar. Ayaklarımızda bu mükemmeliyeti uygun olarak yere en güvenli şekilde basmamızı sağlayacak şekildedir. Büyük bir özenle tasarlanmışlardır ve tüm kemiklerimizin dörtte birinin ayaklarımızda oluşu elbette bir tesadüf sonucu değildir. Ayaklarımızda 26 kemik, 3 eklem, 19 kas ve birçok tendon, bağ ve kıkırdak vardır. Ayak iskeletini üç grup kemik oluşturur. Ayak bileğinde 7 tane kısa, köşeli kemik vardır. Aşık kemiğinin altındaki kemikler vücudun ağırlığını taşıyan bir yüzey oluşturur. En önde parmak kemikleri bulunur.

Ayaktaki bütün kemikler yere değmez. Ayak bileğiyle ayak tarağı kemikleri uzunlamasına ve tarak kemikleri enlemesine kemerler yapar. Bu yapı ağırlık dağılımını dengelemeye yardımcı olur. Ayak üç noktadan destek alır. Topuk, birinci tarak kemiğinin ucu ve beşinci tarak kemiğinin ucu. Bu üç destek noktasından biri olmasa yürümekte ve ayakta durmakta büyük bir denge sorunuyla karşılaşırız. Ayağa hareketliliğini kazandıran ayak bileği eklemi dahil kemikleri, 33 eklem birbirine bağlar.

Kasılmış Ayak
Kasılmış Ayak
Ağrıyan ayakları rahatlatmakta iki basit yöntem vardır. Ayakları vücuttan daha yüksek bir yere dayamak bunlardan birincisidir. Bu ayaktaki kan basıncını azaltacaktır. İkinci yöntem ayakları sıcak suda dinlendirmektir.

Su toplaması sık rastlanan rahatsızlıklardandır. İnce bir derinin altı su toplar. Bu daha çok yeni yada ayağımıza bol gelen bir ayakkabının ayağımıza vurması sonucu oluşur. Ayakkabı vurması önlenince su toplaması bir müdahaleye gerek olmadan geçer. Önemli olan bunu patlatmamaktır. Çünkü patlatıldığı takdirde mikrop kapabilir.

Podiatrist ayaktaki rahatsızlıkları teşhis ve tedavi eder. Podiatri tıpta ayak yapı bozukluklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortopedist ve protezciler podiatrist ile iş birliği içinde çalışarak kişinin anatomisine en uygun ortopedik ayakkabı yada protezi tespit ederler. Hastanın ayağında yüksek basınca maruz kalan yerler tespit edilir. Mavi bölüm, iki milimetrelik bölümün yere hiç dokunmadığını saptıyor. Bu duruma kasılmış ayak denir.

Yumru Kasılmış Ayak
Yumru Kasılmış Ayak
Doğuştan gelen ayak deformasyonlarının en yaygını ayağın normal dayanak yerlerinden yere değmesine engel olan yumru ayak deformasyonudur. Ayağın normal dayanak noktalarına basmaması bundan ileri gelir kasılmış ayak uzunlamasına kemerin normalden yüksel olması halidir. Genellikle büyüme çağının başlarında görülür ve vücudun ağırlığı eşit ve dengeli dağılmadığı için yürümeyi zorlaştırır.

Ayakla ilgili birçok rahatsızlığın uzman hekimlerce giderilmesi gerekir. Örneğin nasır. Sürekli sürtünme ve basınç sonucu üst derideki hücreler hızla çoğalarak boynuzsu dokunun belirli bir bölgede artmasıyla oluşur. Yürümede zorluk ve acı verebilir.

Ayak Deri Sertleşmesi
Ayakta Deri Sertleşmesi
Ayakta yine nasıra benzeyen ama bir noktada değil de geniş bir alanda örneğin topuklarda rastlanan deri sertleşmeleri de olabilir. Bir uzman bunları kazıyarak yok edebilir.

Daha çok kadınlarda rastlanılan başparmağın açı bozukluğu sonucunda çıkıntı yapması da düzeltilmesi gereken bozukluklardandır. Kadınların yüksek topuklu ve sivri uçlu ayakkabılar giymelerinden kaynaklanır.

Siğil derideki virütik bir enfeksiyon sonucu çıkar. Nasıl gibi buda ayağın yere bastığı yerlerde oluşur ve bazıları oldukça hassastır. Son derece bulaşıcı olup jimnastik salonları, duşlar ve yüzme havuzu gibi topluma açık yerlerden bulaşır.

Tırnak Batması
Tırnak Batması
Mantar bazı mikroskobik mantar türlerinden bulaşan bir enfeksiyondur ve genellikle parmak aralarına yerleşir. Parmak altlarına ve tırnağa da atlayabilir. Tipik belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Birde tırnak altında gelişen ve ağrı veren mantar türleri vardır.

Tedavisi gereken birçok tırnak rahatsızlıkları da vardır. Bunların en yaygın olanı tırnak batmasıdır ve genellikle başparmağın uçları tırnak kenarındaki ete saplanarak ağrı ve enfeksiyona neden olur.

Düz Taban
Düz Tabanlık
Diyabetten şikayetçi olanların el ve ayaklarındaki duyarlılığı kaybetmeleri mümkündür. Acıya duyarsızlıkları nedeniyle bu uzuvları ciddi şekilde zarar görebilir. Bu kişilerin bu uzuvlarını sık sık kontrol etmeleri ve bir zarar söz konusuysa nedenini ortadan kaldırıp yaralı yerlerini tedavi ettirmeleri gerekir.

Düz tabanlık ayaktaki kemerlerin yok olmasıdır. Çoğu düz tabanlar herhangi bir rahatsızlık hissetmezler.

Ayak Burkulma
Ayakta Burkulma
Eklemlerdeki aşınma ayaktaki eklemler içinde söz konusudur. Eklemler hareket halindeyken büyük ağrılara neden olur. Eklem dinlenince ağrıda yok olur. Yaşlılarda daha çok karşılaşılan bu hastalığa, atletler ve balerinler gibi eklemlerine fazla yüklenenlerde de rastlanır.

Ayak bileğinde burkulma sık rastlanılan bir durumdur. Ani bir hareketle bağların zorlanması sonucu oluşur. Bileğin bir bandajla veya aşırı hallerde alçıyla sabitlenmesi gerekir.


Hiç yorum yok: