Diyabet ve Gastritte Çörekotu

Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi
YYÜ Kimya Bölümünde yapılan araştırmayla çörek otunun birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bildirildi. Yrd. Doç. Dr. Halit Demir, çörek otunun faydalarının belirlenmesi amacıyla yaptıkları araştırmada, çörek otunun önemli yararlarının tespit edildiğini söyledi.

Demir, bu araştırma sonucunda çörek otunun özellikle diyabet hastalığında önemli etkiye sahip olduğunu belirtti. Çörek otunun diyabet hastalarında glikoz düzeyini düşürdüğünü, insülinin etki ettiği ve yapıldığı pankreas hücrelerini iyileştirdiğini de kaydetti.

Demir, çörek otunun, mide gastritinin iyileşmesinde de önemli etkiye sahip olduğunu, bu bitkinin vücuda giren ve zarar veren ağır metallerin etkisinin azaltılmasında da yarar sağladığını vurguladı. Çörek otunun yararlarının halk tarafından bilindiğini, ancak şimdiye kadar bunun çok fazla bilimsel araştırmayla ortaya konmadığını anlattı.

Demir, bu bitkinin faydaları üzerine yapılan bilimsel çalışmaların sayısının da giderek arttığını, çok sayıda bilim adamının bu konuda çalışma yürütmeye başladığını ifade etti. Alternatif tıbbın günümüzde büyük önem kazandığına işaret etti. Demir ayrıca, bu tür bitkilerin birçok hastalığın tedavisinde giderek önemli rol üstlendiğini, bu sebeple çörek otunun faydalarının araştırılmasına yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Çörek otu tohumu ile farelerde yapılan çalışmalarda kan şekeri üzerine etkili olduğuna dair çalışmalar vardır. Ancak insanlarda henüz bu konuda bir çalışma yapılmamıştır.

Çörek otunun faydalarının içinde bulunan Timokinon denen madde sayesinde sağladığı ortaya çıkmıştır.

Çörek otu tohumu ve yağının farelerde yapılan çalışmalarda antioksidan etki gösterdiği, tümörü küçülttüğü, pankreas kanserinin ilerlemesini durdurduğuna dair yayınlar vardır. Ancak insan çalışmaları henüz yoktur.


Çörekotu ve Yağının etkileri şunlardır:


  • Antioksidan etkili.
  • Anti-inflamatuvar etkili.
  • Anti-tümör etkili.
  • Apoptozis artırıcı.
  • İmmunomodulatuar etkili.

Çörekotu yağında bulunan timokinon ile yapılacak klinik çalışmalar ile faydalı etkilerinin insanlarda da olup olmayacağının araştırılması gerekmektedir. Bununla birlikte günlük diyette çörekotuna yer vermek de faydalı olabilir.


Prof. Dr. Metin ÖZATA


17 yorum:

Adsız
Diyabet hastaları çörek otunu nasıl tüketmeli acaba bilgi verirseniz sevinirim...
20.4.09
Adsız
öğütülmüş çörek otu tohumunu buzdolabın da saklıyor ve günde bir çay kaşıği içiyorum faydalı olmazmı?
20.4.09
Mustafa
Diyabet için kullanımı bilgilerine, sitenin çörek otu nasıl kullanılır bölümüne girerek veya bu yazının içinde gömülü linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
24.4.09
Mustafa
Öğütülmüş çörek otunu tohumunu buzdolabında saklayarakda kullanabilirsiniz ancak öğütülmüş çörek otunu beklettikçe bulacağınız fayda gün geçtikçe azalacaktır.
24.4.09
Adsız
slm.ben tip 2 şeker hastasıyım .açlık şekerim170-200 şeker ilaçları alıyorum.yinede fazla etkili değil.sizden ricam çörek otunu pirinç havanda döverek az miktear yoğurda karıştırsam ve ilaçlarımıda birakmasam.ve tarçın vs..bitkisel çaylarda aldım baharatçıdan.bunları kullansam fadası olurmu.yada sadece ilaçlarımın yanında çörek otunu kullansam yemekten 30dk öceydi sanırım (sabah-akşam).şekere faydası olurmu.ve deneyimlerinize göre nekadar sürede ne kadar bir düşüş sağlıyor.tşk.iyigünler.
27.8.11
Mustafa
Merhaba ..

Çörek otunun gerek tip 1 gerekse tip 2 diyabet üzerinde çok olumlu etkileri olduğu bir çok bilimsel kaynakta belirtilmiştir.

İlaçlarla birlikte kullanımına gelince, hiç bir tıbbi tedavi ile uyumsuzluk göstermediği bildirilse de bazen kullanılan ilaçları etkisiz hale getirebileceği düşünülmektedir. Özellikle vücuttaki kanser hücrelerini yok etme amaçlı tedavilerde.

Bakınız bu adreste http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21675032 çörek otunun tip 2 diyabet üzerinde etkileri üzerinde bir deney yapılmış. 3 ayrı deney grubu ve 94 kişi üzerinde yapılan ve 12 hafta süren bu deney sonucunda günlük 2 gram çörek otu kullanımının tip 2 diyabet üzerinde çok faydalı etkileri olduğu ve açlık kan şekerini düşürdüğü belirtilmiş.

Bununla birlikte çörek otunun etkisini göstermesi 12 haftayı bulmaz, kullanmaya başladıktan bir kaç hafta içerisinde istediğiniz sonuca ulaşamasanız da olumlu etkilerini görmeye başlarsınız. Veya daha erken.

Bunu etkileyebilecek bir sürü faktör vardır. Ama yeteri kadar kullanırsanız mutlaka faydasını görürsünüz.

Size gelince ilk olarak en az 6 ay düzenli olarak kullanın. Dilerseniz ömür boyu bile kullanabilirsiniz. Şekerinizi daha sık kontrol ettirin. Çörek otu kullanımına bağlı olarak şekerinizde ani düşmeler meydana gelirse çörek otunu daha az ve daha sık tüketin. Yani günde kullanılması gereken miktarı 10 parçaya bölün ikişer saatte bir alın.

Son olarak çörek otundan sakın vazgeçmeyin. Geçmiş olsun dileklerimle, hoşçakalın.
27.8.11
Adsız
sayın MUSTAFA bey cvb için çok teşekkür ediyorum .ALLAH razı olsun.
4.9.11
Adsız
kizim 8 yasinda 1 tip seker hastasi corek otu yagi kullanrsam faydasi olurmu bilgisi olanlar lutfen cevaplarmisiniz
6.9.11
Mustafa
Merhaba, sitede biraz gezindiğiniz takdirde sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Çörek otu yağı çörek otu tohumu kadar etkili olmayabilir. En fazla 300 tane çörek otu tohum tanesini her kullanımda ayrı ayrı öğüterek tüketmesini sağlayın. Geçmiş olsun.
6.9.11
Adsız
İki yıldır diyabet hastasıyım onbeş gündür çörekotunu dövülmüş olarak sabah ve akşam tüketiyorum aldığım diyabet ilaçları iki yıldır sadece şeker seviyemi 150 de tutabiliyordu aynı ilaçlarla birlikte çörek otu kullanıyorum şu gün şekerim 98 seviyesine indi acaba bu tedavi şekerimi daha fazla düşürürmü ? yoksa hergün kullandığım dozajı düşürmelimiyim.
Herkese sağlık dolu günler dilerim
Süleyman
14.2.12
Mustafa
Çörek otunun daha çok şekeri normal seviyeye düşürme etkisi gösterse de şekeri düşük insanlarda da şekeri bir miktar daha düşürebileceği bazı kaynaklarda belirtilmiştir.

Şekeriniz daha fazla düşme eğilimi gösterirse ya çörek otunu yada ilacı daha az kullanmanız gerekebilir. Çörek otunu daha az kullanmanızı tavsiye etmem ama ilacınızın dozunu azaltmak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bu arada günlük ne kadar kullanıyorsunuz?
15.2.12
Nese
Sayfanizi niye degistirdiniz???? Birsey bulamiyorum.... 2-3 ay önce harika idi....
11.3.12
Mustafa
Arama kutusunu kullanarak sitedeki bütün içeriklere ulaşabilirsiniz.
11.3.12
Adsız
en etkili olan sekli bizzat yillardir kendim denemdim.cörekotunu tane olarak agizda ögutup yemektir..
kesin sonuc alinir..6 sonra
2.6.12
Adsız
http://www.yyu.edu.tr/personeller.php?personel_id=5MjczOQ8&langu=&act=yayinlar
Yayında bahsi geçen ve Profesör olmuş Halit Demir'in çörek otuyla yapılmış çalışması yok gözüküyor kendi sayfasında.
29.12.15
Unknown
Şeyda Ay10/3/17 14:31
Merhabalar bnde corek otunun faydasina cok inaniyorum kizim tip 1 diyabet insulin kullaniyoruz ve corek otu yagini her sabah ac karnina 1 cay kasigi veriyorum.hastaligimiza etkisi olurmu?sormak istedigim bizim yagimiz siyah renkte hic bir katki yok icinde corek otunu aldigim yerde makinesi var orda cekiyorlar ...sizde yazmissiniz acik renk olmasi lazim die cok endiselendim cvbinizi bekliyorum

10.3.17
Mustafa
Gözünüzün önünde çekilip veriyorsa yada güveniyorskanız sorun yok. Zira çörek otuda siyah olduğu için rengini verebilir iyi süzülmezse. Emin olamıyorsanız güvenilir ve bilindik markayı da kullanabilirsiniz.
11.3.17